INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Majdnem mindenki szívesen kormányozna

Infostart / InfoRádió
Szlovákiában csak egyetlen parlamenti párt van, amelyik még nem döntötte el: inkább kormányozna, vagy ellenzékbe vonulna. A többiek mind készek koalícióra lépni a győztes szociáldemokrata párttal, úgyhogy Robert Ficonak van miből "válogatnia". A kérdés csak az: sikerül-e a csupa jobboldali párt között olyat találnia, amely elfogadna egy baloldali kormányprogramot?

Robert Fico kedden elsőként a Vladimir Meciar vezette HZDS-sel majd a Ján Slota nevével fémjelzett Szlovák Nemzeti Párttal egyeztette elképzeléseit az új kormánykoalícióról.

Az InfoRádió pozsonyi tudósítója szerint a tárgyalások után mind Meciar, mind Slota azt hangsúlyozta: szívesen részt vennének az új kormányban, pártjaik programja sokban hasonlít a választásokon győztes Smer-Szociáldemokrácia párt programjához.

Fico csak annyit árult el, hogy mindkét párttal tovább folytatja a konzultációkat, amit a megfigyelők úgy értékelnek, hogy mind Meciar, mind Slota közelebb került a kormányban való részvételhez.

A jelenlegi kormánypártok jönnek

Szerdán a leköszönő kormánykoalíció pártjaival folytatja Robert Fico. Elsőként a Magyar Koalíció Pártjának vezetőivel tárgyal kora délután pártja székházába, utánuk a kereszténydemokraták, majd a Mikulás Dzurinda vezette SDKU tárgyalóküldöttsége következik.

Míg az MKP és az SDKU bizonyos feltételek mellett hajlandó lenne szövetségre lépni Ficóval, addig a kereszténydemokraták elnöksége nem egységes: szlovák lapértesülések szerint a 11 tagú pártelnökségben hatan vannak a Smerrel való együttműködés mellett, öten viszont inkább ellenzékbe vonulnának.

A jobboldal is tárgyal

Közben a jobboldali pártok egymás között is megbeszéléseket folytatnak: szerdán találkozik egymással az MKP a KDH és az SDKU vezetése.

Robert Fico ígéretet tett az államfőnek arra, hogy legkésőbb június 30-ig tájékoztatja őt megbeszélései eredményéről. Ivan Gasparovic július 12-ére tervezi a parlament alakuló ülésének összehívását.


A címlapról ajánljuk