eur:
394.65
usd:
369.73
bux:
65705.08
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Majdnem mindenki szívesen kormányozna

Szlovákiában csak egyetlen parlamenti párt van, amelyik még nem döntötte el: inkább kormányozna, vagy ellenzékbe vonulna. A többiek mind készek koalícióra lépni a győztes szociáldemokrata párttal, úgyhogy Robert Ficonak van miből "válogatnia". A kérdés csak az: sikerül-e a csupa jobboldali párt között olyat találnia, amely elfogadna egy baloldali kormányprogramot?

Robert Fico kedden elsőként a Vladimir Meciar vezette HZDS-sel majd a Ján Slota nevével fémjelzett Szlovák Nemzeti Párttal egyeztette elképzeléseit az új kormánykoalícióról.

Az InfoRádió pozsonyi tudósítója szerint a tárgyalások után mind Meciar, mind Slota azt hangsúlyozta: szívesen részt vennének az új kormányban, pártjaik programja sokban hasonlít a választásokon győztes Smer-Szociáldemokrácia párt programjához.

Fico csak annyit árult el, hogy mindkét párttal tovább folytatja a konzultációkat, amit a megfigyelők úgy értékelnek, hogy mind Meciar, mind Slota közelebb került a kormányban való részvételhez.

A jelenlegi kormánypártok jönnek

Szerdán a leköszönő kormánykoalíció pártjaival folytatja Robert Fico. Elsőként a Magyar Koalíció Pártjának vezetőivel tárgyal kora délután pártja székházába, utánuk a kereszténydemokraták, majd a Mikulás Dzurinda vezette SDKU tárgyalóküldöttsége következik.

Míg az MKP és az SDKU bizonyos feltételek mellett hajlandó lenne szövetségre lépni Ficóval, addig a kereszténydemokraták elnöksége nem egységes: szlovák lapértesülések szerint a 11 tagú pártelnökségben hatan vannak a Smerrel való együttműködés mellett, öten viszont inkább ellenzékbe vonulnának.

A jobboldal is tárgyal

Közben a jobboldali pártok egymás között is megbeszéléseket folytatnak: szerdán találkozik egymással az MKP a KDH és az SDKU vezetése.

Robert Fico ígéretet tett az államfőnek arra, hogy legkésőbb június 30-ig tájékoztatja őt megbeszélései eredményéről. Ivan Gasparovic július 12-ére tervezi a parlament alakuló ülésének összehívását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, de az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András Magosz-főtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Ezeket az autókat veszik most a leginkább Európában

Ezeket az autókat veszik most a leginkább Európában

Bár az év első két hónapja jól indult az európai autópiacon, a március belerondított a növekvő szériába, hiszen az évben először regisztráltak csökkenést az EU-ban - derült ki az ACEA legfrissebb autópiaci statisztikáiból. Bár a nagy autópiacok kivétel nélkül visszaestek, Magyarországon az eladások márciusban is jelentősen tudtak bővülni, elsősorban az elektromos autó támogatási programnak köszönhetően, amely megdobta a teljesen elektromos és hibrid járművek értékesítési számait. Eközben EU-s szinten továbbra is azt látjuk, hogy a benzines és a dízeles autókat veszik a leginkább, de egyre inkább törnek előre a hibridek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×