eur:
389.73
usd:
362.8
bux:
68035.83
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Robert Ficót bízták meg kormányalakítással

A szlovák államfő a választásokon győztes szociáldemokrata párt vezetőjét bízta meg a kormányalakítással. Robert Fico közölte: hamarosan bejelenti, mely pártokkal kíván tárgyalóasztalhoz ülni a leendő kormánykoalíció kialakítása érdekében.

Ivan Gasparovic köztársasági elnök a döntés előtt mindegyik parlamenti mandátumot szerzett párt vezetőjével tárgyalt.

Az államfő elmondta: valamennyi vezető azt közölte vele, hogy meghívás esetén kész egyeztetni a kijelölt miniszterelnökkel.

A hivatalos végeredmény szerint a Robert Fico vezette ellenzéki Irány - Szociáldemokrácia nevű politikai tömörülés 50 mandátumot szerzett a 150 fős szlovák parlamentben.

Az eddigi miniszterelnök, Mikulás Dzurinda vezette Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió-Demokrata Párt 35 mandátummal második.

Harmadikként a szélsőségesen nacionalista, eddig parlamenten kívüli Szlovák Nemzeti Párt végzett 20 mandátummal; a Magyar Koalíció Pártja - eddigi legjobb választási eredményével - ugyancsak 20 mandátumot szerzett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×