eur:
393.3
usd:
367.94
bux:
65897.55
2024. április 24. szerda György

Nem csitul a rasszista erőszak az egykori NDK-ban

Németország keleti felében folytatódik az idegengyűlöletből fakadó erőszak. A hét végén Berlin egyik külvárosában egy 15 éves etiópiai fiatalembert bántalmaztak szélsőjobboldal fiatalok, egy nappal később pedig Merseburgban egy 26 éves szerb férfi lett az erőszak áldozata.

A szerb fiatalember a Merseburgból Querfurtban tartó vasúton utazott, amikor 20 év körüli fiatalok egy csoportja szidalmazni kezdte, majd tettlegességhez folyamodott.

Az utasok közül senki sem sietett a külföldi segítségére, egy megállóban azonban sikerült úgy kiszállni a vonatból, hogy bántalmazói már nem tudtak a nyomába eredni.

Miután a rendőrségen bejelentette az esetet, a hatóságok órákon belül előállították a részben fiatalkorú tetteseket, akikről feltételezik, hogy idegengyűlöletből bántalmazták a szerb férfit.

Minderre alig 24 órával azután került sor, hogy az egykori kelet-berlini repülőtér, Schönefeld közelében egy 15 éves etiópiai fiút huszonéves németek csoportja vett körül és durván bántalmazott, miközben náci jelszavakat kiáltoztak. Az ügyészség vádat emelt az elkövetők ellen.

Az események megerősítik a berlini kormány egy korábbi szóvivőjének a labdarúgó-világbajnokság előtt tett kijelentését, amelyben óvta a külföldi szurkolókat, hogy betegyék a lábukat egyes keletnémet vidékekre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Olcsó modelleket lengetett be a Tesla, széttépik a részvényt

Olcsó modelleket lengetett be a Tesla, széttépik a részvényt

Már korábban is ismert volt, hogy az idei nem a Tesla éve lesz, hiszen lassuló eladásokkal küzd a cég, miközben igyekszik új termékeket bevezetni és ezzel új növekedési korszakot indítani. A vállalat problémáit az is jelzi, hogy az idei évben több mint 40 százalékot zuhant a cég részvényárfolyama, jelentősen alulteljesítve az S&P 500 indexet. A befektetői félelmek beigazolódtak a vállalat első negyedéves gyorsjelentésével, gyakorlatilag minden fontosabb soron visszaesésről számolt be a cég, ráadásul az elemzői várakozásokat is alulmúlta. Az árfolyam ennek ellenére mégis több mint 13 százalékot emelkedett a gyorsjelentést követően, miután a cég újabb ígéreteket tett a jövőbeli olcsóbb járműveivel kapcsolatban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 09:50
×
×
×
×