eur:
394.24
usd:
370.4
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Atomcsapás készül Irán ellen?

Az Egyesült Államok nukleáris fegyvereket is be akar vetni abban a nagyszabású légi csapásban, amelyet egy iráni atomlétesítmény ellen tervez - állítja a The New Yorker című amerikai magazin hétfőn megjelenő száma.

A folyóirat egy magas rangú volt titkosszolgálati illetékest idézve azt írja: a Pentagon lázasan készülődik az Irán elleni támadásra.

A cikk szerzője, Seymour Hersh, a Pentagon névtelenségbe burkolózó tanácsadójára hivatkozva azt is megírta, hogy a washingtoni vezetés számára az iráni nukleáris probléma egyetlen lehetséges megoldása az iráni hatalmi struktúra megváltoztatása, ami háborút jelent.

Az informátor szerint az amerikai védelmi minisztérium abból indul ki, hogy az Irán elleni bombázások megalázzák az ország vallási vezetőit, és ez arra készteti a lakosságot, hogy felkeljen és megdöntse a teheráni kormányt.

A The New Yorker úgy tudja: Bush elnök elképzelhetőnek tartja a bunkerek felrobbantására alkalmas taktikai atomfegyverek bevetését, hogy lerombolják a natanzi nukleáris központot.

A cikk szerzője, Seymour Hersh az amerikai tényfeltáró újságírás egyik legtekintélyesebb képviselője. 1969-ben ő írta meg először az amerikai katonáknak a vietnami My Laiban egy évvel korábban elkövetett mészárlását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×