eur:
395.33
usd:
366.29
bux:
65165.55
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Senkinek sem kell a volt diktátor

"Kisebb" probléma jelentkezett Charles Taylor volt libériai államfő ügyében, akit háborús, és emberiesség elleni bűnökkel vádolnak. Felmerült, hogy Hágában állítsák bíróság elé, ám egyelőre nem találtak olyan országot, amely felmentése, vagy szabadlábra helyezése estén befogadná a volt diktátort. Bebörtönzésére már van jelölt.

Eredetileg Washington javasolta azt, hogy Hágában állítsák az ENSZ nemzetközi törvényszéke elé Charles Taylort, akit jelenleg Sierra Leonében tartanak fogva. A kérdésről az ENSZ Biztonsági Tanácsának kell döntenie, addig azonban, amíg nem találnak befogadó országot a volt diktátor számára, nem helyezhetik át Hágába.

Bár egyetlen ország sem látja szívesen területén az ex-elnököt, arra az esetre már van jelölt, ha bűnösnek találja a törvényszék Taylort a háborús és emberiesség ellen elkövetett bűnökben. Svédország ugyanis lehet, hogy felajánlana egy cellát a volt diktátornak.

A nagyobb probléma akkor jelentkezhet, ha felmentik az ex-elnököt a szexuális rabszolgaságra, embercsonkításra és gyerekek harcba küldésére is kiterjedő vádak alól. Egy szabadlábra helyezett Charles Taylort ugyanis nem csak a svédek, de egyetlen más ország sem látna szívesen.

Charles Taylor már megjelent a bíróság előtt Sierra Leonéban, ahol azzal vádolják, hogy kiterjesztette az országra a libériai polgárháborút. A volt elnök ártatlannak vallotta magát.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×