eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Rice: "örömmel zárjuk be Guantánamót, ha a körülmények megengedik"

Az amerikai külügyminiszter szerint "megvan az oka" a guantánamói börtöntábor fenntartásának. Condoleezza Rice nagy-britanniai látogatásán úgy fogalmazott: az Egyesült Államok csak addig tartja fenn a tábort, amíg szükséges, és "örömmel zárja majd be, ha a körülmények ezt megengedik".

Condoleezza Rice szerint az amerikai hatóságok már eddig is több száz személyt engedtek szabadon Guantánamóról, vannak azonban olyanok a táborban, akiket nem lehet biztonsággal visszaengedni hazájukba, vagy egyáltalán, biztonsággal szabadon engedni.

Az amerikai külügyminiszter szerint, ha az ő fogva tartásuknak az az alternatívája, hogy "ismét rászabadítjuk őket utcáinkra ... és ott ismét bajt okoznak, azt nem fogjuk megtenni".

Az amerikai politikus szerint az Egyesült Államok "erőfeszítéseket tesz" annak érdekében, hogy az őrizetesek gyakorolhassák vallásukat, és vallási előírásaiknak megfelelő étkezésben részesüljenek.

A táborban uralkodó körülményeket rendszeresen kritizálják az emberi jogi szervezetek. A fogolytábor bezárását már az ENSZ is szorgalmazta.

Condoleezza Rice nagy-britanniai látogatását szinte végig tiltakozó megmozdulások kísérik. A szombati blackburni sajtótájékoztató helyszínére is jól hallhatóan beszűrődött az épület elé vonult több száz fős tömeg folyamatos füttykoncertje és skandálása, előző este pedig Liverpoolban fogadta hangos tüntetés az amerikai külügyminisztert.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Milák Kristóf nélkül is döntős a 4x100-as férfi gyorsváltó

A hetedik idővel döntős a Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Jászó Ádám, Kós Hubert összeállítású, Milák Kristóf nélkül vízbe szálló férfi 4x100-as gyorsváltó a párizsi olimpián.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×