eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Ellenzékiek rács mögött

Minszkben eddig 70 tüntetőt ítéltek 5-től 15 napig terjedő elzárásra az Alekszandr Lukasenko államfő választási győzelme ellen tiltakozók közül. A fehérorosz rendőrség pénteken hajnalban rohanta meg az Október téren tüntető ellenzékieket, és számos tiltakozót őrizetbe vett.

Fehéroroszországban egyes hírek 350, más források 260 tiltakozó letartóztatásáról számoltak be. A hatóságok semmit sem közöltek az őrizetbe vettek számáról, és arról sem hol tartják fogva őket.

A razzián letartóztattak 2 lengyel állampolgárt és egy francia újságírót. Varsóban a külügyminisztériumba kérették a fehérorosz nagykövetet, hogy tiltakozzanak az eljárás ellen.

A múlt hétvégi elnökválasztás óta mindennap volt tiltakozó demonstráció a voksolás lebonyolításának módja és eredménye ellen Fehéroroszország szerte.

Az ellenzék nem ismeri el Alekszandr Lukasenko hivatalban lévő elnök választási győzelmét, és azzal vádolja a hatóságokat, hogy meghamisították az eredményeket. Valamennyi ellenzéki pártszövetség új választások megtartását követeli.

Az elnökválasztást az Egyesült Államok, az Európai Unió valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet is elítélte.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×