eur:
401.53
usd:
371.25
bux:
73990.26
2024. október 21. hétfő Orsolya
Nyitókép: Martin Barraud/Getty Images

Koji László: Magyarországon is sikere lehetne az úgynevezett osztott tulajdonú lakásoknak

Az építőipar jelentős részét helyzetbe hozza a kormány által bejelentett új gazdaságpolitikai akcióterv, és emellett várhatóan abban is sokat segít majd, hogy megoldja sok fiatal lakhatási gondját – mondta az InfoRádióban az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke. Beszámolt egy itthon teljesen új lakásvásárlási konstrukcióról is.

A múlt héten bejelentett kormányzati gazdasági ösztönzőcsomagon belül több, lakásüggyel kapcsolatos téma szerepel, amelyet az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) nagyon szorgalmazott. Ilyen a fiataloknak szóló lakásprogram a megfizethető lakások kategóriájával, ilyen a vidéki otthonfelújítási program, mert a kistelepüléseken tömegesen vannak nagyon rossz minőségű lakások. Ilyen még a lakhatási támogatás adókedvezménye, illetve az 5 százalékos áfakulcs fenntartása az új ingatlanok esetében. Ez utóbbi ügyen kiderült, hogy novemberben, az aktuális áfatörvény-módosítással törvénybe írhatják, hogy 2026 végéig lehet jogerős építési engedélyt kérni vagy bejelentést tenni annak érdekében, hogy 2030-ig 5 százalékos áfával épülhessen egy ház. Szintén szorgalmazta az ÉVOSZ, hogy a lakásépítési hajlandóság fellendüléséhez a hitelkamatok érjék el az 5 százalékos vagy az az alatti szintet – e tekintetben tárgyalásokat folytat a gazdaságfejlesztési miniszter a kereskedelmi bankokkal.

Mindez több módon is segítheti a fiatalok lakáshoz jutását. Egyrészt ahol tömegesen épülnek új lakások, például Budapesten, ott jellemzően prémium minőségűek készülnek, prémium árakkal. A megfizethető lakás az ÉVOSZ véleménye szerint jó lakhatást biztosít, de valamivel olcsóbb anyagokból, ami által akár 20 százalékkal is olcsóbb lehet egy lakás. Ez elsősorban azzal valósítható meg, hogy több magyar alapanyagot használnak fel.

"Az importtermékek mindig drágábbak, ráadásul az importnál megvan a veszélye a forint gyengélkedésének is, ezért olyan lakások lennének jók, ahol az importkitettségi hányad alacsonyabb a jelenleg átlagos 48 százaléknál. Vagyis már a tervezőasztalon össze lehet rakni egy olcsóbb konstrukciót" – mondta az InfoRádióban Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke. Hozzátette: mindemellett a fiatalok lakásvásárlásához szükséges lesz a hitel, de itt is lehet előrelépés az intézkedések révén.

"Emellett van egy olyan konkrét, a fiatalok számára előnyös javaslatunk – és ezt most finomítjuk a Nemzetgazdasági Minisztériummal –, hogy

Magyarországon is sikere lehetne az úgynevezett osztott tulajdonú lakásoknak.

Ez egy olyan konstrukció, amelyben egy kezdő tőkét kell csupán a magyar államnak biztosítania, mert az önkormányzatok, a nagy munkaadók, illetve a fiatalok közösen raknák össze az új otthon finanszírozásához szükséges pénzt. A fiatal olyan százalékban lenne tulajdonos, amennyi önereje van. Ha a lakás árához képest 10-20-30 százaléknyi pénz áll rendelkezésére, akkor ilyen mértékben lesz tulajdonos, és annyival kevesebb lesz a bérleti díja. Ha nincs önereje, bérlőként költözhet be, de tíz éven belül akkor is ki kell vásárolnia a többi tulajdonost" – sorolta a szakember, hangsúlyozva, hogy ez egy hosszú távú, kiszámítható program, mely által bérlőből tulajdonossá lehet válni.

Az ÉVOSZ elnöke szerint a gazdasági ösztönzőcsomag intézkedéseivel néhány év alatt jelentős előrelépés érhető el.

"Az utóbbi évek lakásépítésének a mélypontja 2024, az ÉVOSZ várakozásai szerint idén legfeljebb 16 ezer új lakás kerül használatba, miközben

25-30 ezerre lenne szükség, ha a tönkrement lakásokat, lakhatatlan ingatlanokat pótolni szeretnénk. Ezt a számot körülbelül négy-öt év alatt lehet elérni,

tehát ez egy nem gyors futású ügy" – mutatott rá Koji László. Az ÉVOSZ úgy látja, a mostani programmal a fizetőképes kereslet oly mértékben élénkíthető, hogy 2026-ra valószínűleg az évi 20 ezres szint fölé lehetne menni az új építésű lakásszámmal, és 2027-2028 körül el lehetne érni az ideális, évi 25-30 ezer új lakást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid a kisiklásokról: órási szerencséje van a MÁV-nak, hogy még nem történt tragédia

Vitézy Dávid a kisiklásokról: órási szerencséje van a MÁV-nak, hogy még nem történt tragédia

A Keleti pályaudvaron történt újabb balesetet a vasúti infrastruktúra elöregedése okozta – mondta az InfoRádióban a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője. A korábbi közlekedési államtitkár szerint a közlekedést önállóan irányító, a kormányzati szereplőktől függetlenül működő vasútbiztonsági hatóságra lenne szükség, amely bizonyos garanciák betartására kötelezhetné a MÁV-ot.

Hatott az Airbnb-tiltás Terézvárosban – máris megmozdult az ingatlanpiac

Nőtt a kínálat és csökkentek a négyzetméterárak azt követően, hogy Terézvárosban megtiltották a rövid távú lakáskiadást. Bár a szabályozás csak 2026 januárjától lép életbe, a tipikusan ilyen célokra fenntartott ingatlanok négyzetméterára 5 százalékkal csökkent – mondta az InfoRádióban az Ingatlan.com vezető elemzője. Balogh László hozzátette: a kerületben 2700 olyan ingatlan található, amelyet erre a célra használnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.22. kedd, 18:00
Szabados Richárd
a Nemzetgazdasági Minisztérium kis- és középvállalkozások fejlesztéséért és technológiáért felelős államtitkára
Négyhavi mélypontra ütötték a forintot a jó formában lévő dollárral szemben

Négyhavi mélypontra ütötték a forintot a jó formában lévő dollárral szemben

A múlt hét második felében erősödni tudott a forint, rövid időre át is vitte a 400-at felülről az euróval szemben, ám végül visszatért a fontos szint fölé. Ezt a hetet is 400 felett kezdi a jegyzés az euróval szemben, délután már a 402-t is átvitte a jegyzést, a dollárral szemben pedig a 370-et. Az egész régióban gyengülést látunk az erősödő dollárra, a lengyel zloty is esik. A hét sok olyan esemény történik, ami jelentős mozgásokat hozhat a forint piacán.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 21. 19:49
2024. október 21. 19:27
×
×
×
×