eur:
396.23
usd:
354.48
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
A drónnal készült felvételen az áradás miatt vízben álló házak a Duna árterében, Vének üdülőövezetében 2024. szeptember 17-én.
Nyitókép: MTI/Jánossy Gergely

Biztosítási szakértő: ez a teendő, ha árvíz sújtotta az ingatlanunkat

Első az életek mentése, majd amikor az életveszély már elhárult, azonnal meg kell kezdeni a károk dokumentálását, fényképezését – ezt tanácsolja a a CLB biztosítási alkusz kommunikációs és értékesítési vezetője. Németh Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy a káreseményt célszerű az észlelését követően három napon belül bejelenteni.

"Nagyon fontos, hogy az ügyfelek és a biztosítottak is pontosan tudják azt, hogy mit kell tenniük káresemény előtt, a káresemény közben és a káresemény után" – mondta az InfoRádióban Németh Péter, a CLB biztosítási alkusz kommunikációs és értékesítési vezetője. A szakember leszögezte:

az első és legfontosabb mindig az emberi élet mentése, semmihez se kezdjünk hozzá, amíg mi magunk és a környezetünkben élők biztonságban nincsenek.

Ezt követően, bármennyire furcsa is, a cég javaslata a dokumentálás. Németh Péter hangsúlyozta, a későbbiekben akár kulcsfontosságúak is lehetnek a képek a kárrendezéskor. Végül ezt követően, amikor az áradás már levonult, vissza lehet térni a lakóhelyre és elkezdeni a kármentést.

Sokan nem tudják, mit kell csinálni a bútorokkal, eszközökkel, amelyek víz alá kerültek: hagyni kell-e őket, amíg a biztosítótársaság szakembere kijön megnézni, vagy lehet-e egyből menteni. A kommunikációs és értékesítési vezető leszögezte: pontosan emiatt kiemelten fontos a dokumentáció, mert utána nem csupán szükséges a kármentés megkezdése, de egyenesen kötelezettsége az ügyfélnek.

Ha a dokumentáció megtörtént, már minden további nélkül el lehet kezdeni biztonságba helyezni a vagyontárgyakat, olyan helyre, ahol nem áznak tovább. A szakember megjegyezte, hogy a megelőzésért is meg kell tenni mindent, amit csak lehetséges.

Persze normális körülmények között senkinek nem feladata védőgátat emelni az ingatlana és a Duna közé, de ha az önkormányzat előírja, hogy a környéken elérhető a homokzsákos védekezés, akkor azt a biztosító is elvárja az ügyféltől, hogy megtegye az óvintézkedéseket a víz kiszorítása, elkerülése érdekében. Szintén javasolt, hogy amit tudunk, az előre mentsük ki, például a gépjárműveket a mélygarázsból.

A kárfelméréssel kapcsolatban a szakértő elmondta, a biztosítók által megbízott felmérők rendszerint néhány napon belül a helyszínre érkeznek, de olyan is előfordul, hogy egyből odasietnek. Mint mondta, a nagyobb javításokkal nem szükséges várni, de hozzátette, ezek egy-két nap alatt nem is igen tudnak elkezdődni, figyelembe véve, hogy ezeket szakembernek kell felmérnie és kiviteleznie.

Az elektromos vezetékek javítása ezzel szemben rendszerint gyorsabban elkezdődik, nem kell hozzá megvárni a kárszakértőt, hiszen jó szakemberek lévén meg tudják állapítani a javítások nyomait. Látják, ha egy vezeték kisült, ha egy zárlat különböző problémákat okozott. Vagyis, mint fogalmazott,

a létfenntartáshoz és a mindennapi élethez szükséges berendezések cseréjét meg lehet kezdeni, azokat üzembe lehet helyezni, hiszen ha készítettünk dokumentációt, a szakember a kár nyomait fel fogja fedezni.

A kárbejelentés kapcsán Németh Péter elmondta: azt az észleléstől számított 3-5 napon belül kell megtenni. Hangsúlyozta, azért az észlelés a fontos, mert nyilván, ha az otthonunkban keletkezik kár, azt rögtön látjuk, viszont ha a hétvégi házunkban, nyaralónkban, akkor akár egy-két héttel később is történhet az észlelés, például amikor az árvíz levonultával elmegyünk az ingatlanunkhoz, vagy a szomszéd értesít róla. Mint mondta, ilyenkor ez számít észlelésnek, tehát nem kell megijedni, nem vagyunk elkésve, de az említett időintervallumon belül szintén meg kell tenni a kárbejelentést a biztosítónak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 26. 19:20
×
×
×
×