eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 29. szombat Péter, Pál
Putting a coin in a piggy bank at home.
Nyitókép: Guido Mieth/Getty Images

Makronóm Intézet: ha szegénységet vizsgálunk, nem szabad csak a fogyasztásból kiindulni

Az Eurostat 2023-as GDP- és fogyasztási adatai szerint 17 uniós ország maradt az uniós átlag alatt, Magyarország pedig az utolsó helyre került. Románia az uniós átlag 89, Szlovénia a 87 százalékán van. A Makronóm Intézet szerint azonban a módszertan nem a valós helyzeteket hasonlítja össze, idehaza nyolc év alatt egymillióval kevesebb szegény van már.

Az Eurostat adatai szerint Magyarországot már Bulgária is megelőzte az egy főre jutó fogyasztási listán; Bulgária 27, Magyarország 30 százalékkal van az uniós átlag alatt. Molnár Dániel, a Makronóm Intézet szenior makrogazdasági elemzője szerint azonban egy "kreált módszertanról" van szó.

"Ha szegénységet vizsgálunk, nem szabad csak a fogyasztásból kiindulni. A fogyasztás eleve egy döntési helyzet, a magyar háztartások nemzetközi összehasonlításban is jóval óvatosabbak, többet takarítanak meg, kevesebbet költenek, miközben a román háztartásoknál jóval nagyobb a fogyasztás. Tehát van egy ilyen döntésbeli eltérés, amelyre a korábbi devizahitelek által okozott trauma és a 2008-as gazdasági válság is hatással volt" – mondta az elemző.

Molnár Dániel szerint ha a szegénységi helyzetet akarjuk vizsgálni, akkor egyszerre kell figyelembe venni a jövedelmi, a fogyasztási és a vagyoni helyzetet.

"Magyarországon társadalmi szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának a legfrissebb, 2023-as adatok szerint 19,7 százalék volt kitéve. Tehát minden ötödik magyar. Ez nagyon magasnak tűnik, ugyanakkor azt láthatjuk, hogy az unión belül 14 olyan tagország is volt, ahol magasabb volt a szegénység aránya, így Horvátországban és a balti országokban, Észtországban, Litvániában és Lettországban is. Romániában ráadásul például a társadalom 32 százaléka szegény" – mutatott rá.

A Kopint-Tárki vezérigazgatója az InfoRádióban a napokban úgy nyilatkozott, a magyar háztartások fogyasztási volumene már 2022-ben is hasonló volt. Palócz Éva az okokra is kitért.

"A lemaradásunk egyik oka az, hogy Magyarországon

a bérek a GDP-szinthez viszonyítva alacsonyak,

amit a béreket terhelő viszonylag magas adók is csökkentenek, hiszen minél többet adózunk, annál kisebb lesz a nettó jövedelmünk, és ezt a mutatót az is sújtja, hogy a költségvetés korlátai egyre szűkebb természetbeni juttatásokat tesznek lehetővé" – ecsetelte.

A Makronóm Intézet szerint a három pillérre épülő szegénységi mutató alapján Franciaország, Németország, Olaszország vagy Spanyolország is rosszabbul teljesít, Magyarország pedig az uniós középmezőnyben helyezkedik el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meddig lehetnek még kint az utcákon a választási plakátok? – a szakértő válaszol

A kampány ideje alatt nemcsak plakátokat, hanem rengeteg tapétát, matricát is kitettek az aktivisták, amelyeknek az eltávolítása nem egyszerű feladat, de ha nem történik meg, bírság is járhat érte – mondta az InfoRádióban a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Vészesen közel került két ország egy regionális háborúhoz Kína szomszédságában – Bármikor elszabadulhat a pokol

Vészesen közel került két ország egy regionális háborúhoz Kína szomszédságában – Bármikor elszabadulhat a pokol

Mianmarban 2021 februárjában tört ki véres polgárháború, amikor a hadsereg puccsal átvette a hatalmat. A már több mint három éve tartó harcok során több ezren vesztették az életüket és rengetegen menekültek el otthonukból. Az összecsapások eddig kizárólag a délkelet-ázsiai ország területét érintették, bár már előfordult, hogy véletlenül valamelyik szomszédos hatalmat érte találat. A legújabb fejlemények viszont a korábbiaknál jóval direktebbek, és azzal fenyegetnek, hogy akár egy egész ország vonódhat bele a harcokba. A regionális háborúvá szélesedő konfliktus viszont szinte senkinek sem érdeke, ezért már a legnagyobb globális szereplők is megmozdultak az ügy békés rendezése érdekében, ráadásul a két rivális nagyhatalom is egy platformra került a kérdésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 28. 18:36
×
×
×
×