eur:
387.34
usd:
357.19
bux:
68210.01
2024. május 23. csütörtök Dezső
Nyitókép: Unsplash

Spekulánsok hajthatták fel az arany árát

Kínai szándék állhat a háttérben egy elemzés szerint.

A kínai spekulánsok jelentős fogadásai az arany árának emelkedésére hozzájárultak ahhoz, hogy a nemesfém ebben a hónapban új történelmi csúcsot érjen el, ami egy újabb jele annak, hogy az ázsiai piaci szereplők egyre nagyobb befolyást gyakorolnak a globális aranypiacra, miközben a nyugati befektetők háttérbe szorulnak - írja a Financial Times cikkére hivatkozva a Portfolio.

A Shanghai Futures Exchange (SHFE) adatai szerint a long pozíciók száma 295 233 kontraktusra nőtt, ami 295 tonna aranynak felel meg és közel 50 százalékos növekedést jelent szeptember vége óta, emellett pedig a Bloomberg adatai szerint is rekordot döntött áprilisban a long pozíciók száma.

A Zhongcai Futures cég több mint 4 milliárd dollár értékű long pozíciót halmozott fel az SHFE arany határidős ügyleteiben, ami viszonyításképpen a kínai központi bank aranytartalékának több mint 2 százalékának felel meg.

John Reade, a World Gold Council vezető piaci stratégiája szerint ez azt jelzi, hogy az ázsiai spekulánsok meghatározó szerepet játszanak az aranypiac alakulásában.

Az izraeli konfliktus októberi kirobbanása után az arany tovább erősítette biztonságos menedék státuszát, múlt héten pedig elérte a 2431 dolláros történelmi csúcsot is a sárga nemesfém jegyzése. Az arany árfolyama idén 12 százalékos pluszban van, azt követően azonban, hogy múlt héten új történelmi csúcsra emelkedett a jegyzés, éles korrekció kezdődött.

Címlapról ajánljuk

Gulyás Gergely: Dobrev Klára követhetett el bűncselekményt, nem Sulyok Tamás

Magyarország nem ad ki senkit, aki az ország területén menekültként tartózkodik - mondta Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő egyebek között beszélt Magyar Péter szerepléséről, az orosz hackertámadásról, a napelemeseket érintő ügyekről. Kiderült az is, hogy napi hatmillió forintra büntette az Európai Bíróság Magyarországot az úgynevezett jogi határzár miatt
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.23. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
Az EU-s autóipar létkérdése miatt muszáj gáncsolnia az Európai Bizottságnak

Az EU-s autóipar létkérdése miatt muszáj gáncsolnia az Európai Bizottságnak

Az Európai Bizottság vagy megfékezi a kínai e-autógyártók előrenyomulását, vagy az egész európai autóipar felkészülhet a zuhanásra – lényegében erre a megállapításra jutnak az Allianz szakértői. A cég e-járműipari elemzése szerint ha így folytatódik a kínaiak európai térnyerése, 2030-ra már évi 25 milliárd eurós kárt szenvednek el a belső autógyártók. Magyarország lenne az egyik legnagyobb vesztes Csehország, Németország és Szlovákia mellett. Ráadásul egyre biztosabb, hogy a kínai szereplők versenyképességüket az állami támogatásoknak köszönhetik, ami miatt várhatóan a következő hetekben az Európai Bizottság vámokat vezet be, hogy megvédje a belső piacot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 23. 08:56
×
×
×
×