eur:
389.91
usd:
363.84
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Female Electronics Factory Workers in Blue Work Coat and Protective Glasses Assembling Printed Circuit Boards for Smartphones with Tweezers. High Tech Factory with more Employees in the Background.
Nyitókép: gorodenkoff/Getty Images

Mellbevágó adatok érkeztek az euróövezetről

A vártnál jobban, tíz hónapja a legnagyobb mértékben csökkent januárban az ipari termelés az euróövezetben és az EU-ban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdai jelentése szerint.

Januárban az ipari termelés az előző havihoz képest 3,2 százalékkal, tavaly március óta a legnagyobb mértékben csökkent az euróövezetben és 2,1 százalékkal csökkent az EU-ban, szemben a decemberi, mindkét régióban 1,6 százalékos növekedéssel. A piac 1,8 százalékos havi csökkenést várt az euróövezetben januárra.

Az ipari termelés januári csökkenése elsősorban a tőkejavak termelésében bekövetkezett visszaesésnek tulajdonítható, ami 14,5 százalékos volt az euróövezetben és 12,8 százalékos az EU-ban az előző hónaphoz, illetve rendre 12,1 százalékos és 10,1 százalékos az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

A legnagyobb havi csökkenést Írországban regisztrálták januárban, 29,0 százalékost, illetve Máltán 9,4 százalékost, valamint Észtországban 6,6 százalékost. A legnagyobb mértékben Lengyelországban nőtt az ipari termelés januárban az előző havihoz képest, 13,3 százalékkal, Szlovéniában 10,6 százalékkal és Litvániában 7,2 százalékkal.

Az egy évvel korábbitól a januári ipari termelés az euróövezetben 6,7 százalékkal maradt el, az EU-ban pedig 5,7 százalékkal.

Az euróövezet ipari termelése decemberben 0,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A piac 2,9 százalékos éves csökkenést várt decemberre az euróövezetben.

Egy év alatt a legnagyobb mértékben Írországban csökkent az ipari termelés januárban, 34,1 százalékkal, Észtországban 8,6 százalékkal és Bulgáriában 7,6 százalékkal. A legnagyobb éves növekedést Szlovéniában regisztrálták, 12,2 százalékost, Görögországban 10,5 százalékost és Dániában 5,3 százalékost.

További részletek itt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×