eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
Nyitókép: Pexels

OTP: mélypontra zuhant tavaly a lakásépítések száma

Akár már idén növekedési pályára állhat a hazai ingatlanpiac, általános piaci fellendülésre azonban valószínűleg csak jövőre lehet számítani az OTP elemzői szerint.

A két éve elindult fordulat 2023-ban leginkább korrekciót hozott, tavaly ugyanis a forgalom alakulásában és a tranzakciószámban is jelentős visszaesés volt Magyarországon – foglalta össze az elmúlt évek tendenciáit az ingatlanpiacon az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Valkó Dávid az InfoRádióban elmondta: bár hivatalos adatok még nem állnak rendelkezésre, az OTP elemzői a forgalom tekintetében nagyjából 25 százalékos csökkenést prognosztizálnak a 2023-as évre vonatkozóan. Számszerűen ez azt jelenti, hogy

körülbelül 105 ezer adásvétel történhetett tavaly.

Hozzátette: az árszint negyedévről negyedévre „hektikusan változott”. Ezzel kapcsolatban is még csak a tavalyi harmadik negyedévre vannak hivatalos adatok, amikor az éves összevetéshez képest nagyon minimális, másfél százalékos nominális áremelkedést jegyeztek fel. Ez azonban a magas infláció miatt reálárszinten 2022 harmadik negyedévéhez képest 12 százalékos visszaesést jelentett. Valkó Dávid megjegyezte: ez a negatív tendencia tavaly lassú ütemben negyedévről negyedévre érvényesült.

Mélypont a lakásépítéseknél

Az elemző kiemelte: a 2023-as év a lakásépítések szempontjából is mélypontot hozott, ezen a téren kilencszázalékos csökkenés volt, míg az építési engedélyek száma egy év alatt 39 százalékkal esett vissza.

„A 2000-es év óta nem láttunk ilyen nagyarányú visszaesést egyik évről a másikra”

– mondta Valkó Dávid.

A szakértők növekedést várnak a 2024-es évre. Ennek alapja, hogy a gazdasági körülmények kedvező irányba változnak, igaz a látványos élénkülés még várat magára.

„Növekedést várunk, de nem olyan mértékűt, mint amilyen a tavalyi csökkenés volt. Nem fogjuk behozni a tavalyi 25 százalékos visszaesést. Nagyjából 120 ezres forgalmat tartunk reálisnak – 10-15 százalékos növekedéssel” – jelezte Valkó Dávid.

Az OTP elemzői úgy látják, hogy az általános piaci fellendülés az ingatlanpiacon valószínűleg csak 2025-ben jöhet el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A NATO-tagság ígérete helyett mást kínál Ukrajnának Csehország

„Csehország kétoldalú biztonsági megállapodást készít elő Ukrajnával, amelyet májusban vagy júniusban köthetnek meg” – jelentette be Petr Pavel cseh köztársasági elnök a Vilniusban tartott Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozón. A szlovák külügyminiszter megerősítette, hogy Robert Fico kormánya támogatja az Ukrajna által kezdeményezett júniusi békekonferenciát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Odacsaptak a nagy fémtőzsdéknek az amerikaiak és a britek, ami az oroszoknak fájhat

Odacsaptak a nagy fémtőzsdéknek az amerikaiak és a britek, ami az oroszoknak fájhat

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság kormánya péntek éjjel kemény oroszellenes szankciós lépésről döntött: nem fogadhat be új kontraktusokat Oroszországból származó alumíniumra, rézre és nikkelre a világ két legnagyobb fémpiaca, a Londoni Fémtőzsde (London Metal Exchange, LME) és a származtatott árutőzsdei termékeket forgalmazó Chicago Mercantile Exchange (CME).

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×