eur:
389.74
usd:
365.14
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Martin Barraud/Getty Images

Csok plusz: az illetékmentességnek köszönhetően több milliót is spórolhatnak a lakásvásárlók

Az ingatlanvásárlás járulékos terhei közül a legnagyobb tétel az illeték, ami alapesetben az ingatlan vételárának a négy százaléka. Az átalakított falusi csokot igénybe vevők viszont mentesülhetnek az illetékfizetési kötelezettségtől, sőt a januárban bevezetett csok pluszhoz is jár ez a könnyítés – mondta az InfoRádióban az OTP Ingatlapont vezető elemzője.

Érdemes tájékozódni az illetékfizetési szabályokról és egyéb újításokról, mert a csokot érintő változások miatt több módosítás is történt az utóbbi időben. Valkó Dávid az InfoRádióban elmondta: az illeték alapesetben a négy százalékát képezi az ingatlan vételárának, ugyanakkor fontos fejlemény a 2024-től, hogy az átalakított falusi csokot igénybe vevő vásárlók értéktől függetlenül mentesülnek az illetékfizetés alól.

Az elemző kiemelte:

a januárban bevezetett csok pluszhoz is jár illetékmentesség, viszont csak 150 millió forintnál olcsóbb ingatlanok esetében vehető igénybe.

Ez azt jelenti, hogy a négyszázalékos illetékkel számolva hatmillió forintot lehet megtakarítani.

Az illetékmentességet nem kell külön kérvényezni, mindössze annyi az előírás, hogy az adóhivatalhoz benyújtott adásvételi szerződésben fel kell tüntetni, hogy a vételár egy részét falusi csokból és/vagy csok pluszból fedezték vagy fizették.

Valkó Dávid felhívta a figyelmet, hogy új építésű ingatlan esetében akkor fizethetünk kevesebb illetéket, ha a lakás értéke nem haladja meg a 30 millió forintot, így a lakás árából 15 millió forint lesz illetékmentes. Fontos még tudni, hogy a 35 évnél fiatalabbaknak jelentős illetékkedvezmény jár:

csak a felét kell kifizetniük (két százalékot) a lakás értékéhez viszonyított illetéknek, ha a tulajdon egészének értéke nem több 15 millió forintnál.

Kedvezmény nélkül például egy 15 milliós ingatlan illetéke 600 ezer forint, a fiataloknak viszont csak 300 ezer forintot kell fizetniük.

„Ez a 15 millió forint Budapesten egy minigarzonra elégséges, viszont az Alföldön – ahol az egyes régiók összevetésében a legalacsonyabbak a négyzetméterárak – egy 120 négyzetméteres átlagos családi ház is kijön ebből az összegből” – magyarázta a szakértő.

Megmarad az adó-visszatérítés, de változnak a szabályok

A falusi csokot érintő változások mellett is megmaradt az adó-visszatérítés lehetősége. Ez azt jelenti, hogy továbbra is visszakaphatjuk az áfát, ha igényeljük a falusi csokot. Ami viszont újdonság, hogy új építésű ingatlan vásárlása esetén a kedvezményes, ötszázalékos áfát nem kell megfizetni, az építkezésnél pedig a 27 százalékos áfa marad visszaigényelhető legfeljebb ötmillió forintig.

A korábbi szabályokhoz képest annyi változás történt még, hogy az áfa-visszatérítési lehetőség csak a legfeljebb 300 négyzetméter hasznos alapterületű, egylakásos lakóépületekre érvényes, többlakásos társasházban lévő lakásra nem igényelhető. „Az adó-visszatérítést utólag kell kérvényezni” – mondta Valkó Dávid.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×