eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Businessman putting money coins into a pink piggy bank thinking of buying a new house - saving money for future concept and loan for plan business investment for real estate in the future concept.
Nyitókép: Jantanee Phoolmas/Getty Images

Felmérés: az ingatlan a legfontosabb vagyontárgyunk, de más országokban jóval nagyobb az értéke

Nyugaton sokkal magasabb a pénzügyi vagyon aránya a háztartási vagyonportfólióban a keleti országokhoz képest. Idehaza a nem pénzügyi vagyon csaknem a 60 százalékát képezi a háztartási vagyonnak, ennek túlnyomó többsége ingatlan – mondta az InfoRádióban a Magyar Nemzeti Bank statisztikai igazgatóságának vezetője.

Magyarországon a saját tulajdonú ingatlan a legfontosabb vagyontárgy, az ingatlanok értéke azonban nemzetközi összevetésben alacsony – állapította meg a Magyar Nemzeti Bank tanulmánya.

A jegybank kiadványa egy 2020-ban készült felmérés eredményeit összegezve elemzi a magyar háztartások vagyoni és jövedelmi adatait. Az MNB végzett egy ugyanilyen kutatást tavaly is, amely alapján újabb tanulmányt ad majd ki hamarosan – immár frissebb adatokkal. Gerendás János a 2020-ban rögzített adatokkal kapcsolatban azt mondta az InfoRádióban, hogy jelentős eltérés volt tapasztalható Nyugat- és Kelet-Európa között a háztartások pénzügyi helyzetét, lehetőségeit illetően.

A gazdagabb és fejlettebb nyugati országokban jóval magasabb a pénzügyi vagyon aránya a háztartási vagyonportfólióban, míg a keleti országokban ez éppen fordítva van.

Magyarországon a nem pénzügyi vagyon a 60 százalékát képezi a háztartási vagyonnak, ennek túlnyomó többsége ingatlan.

Azonban számításba kell venni, hogy a nyugati országokat jóval fejlettebb pénzügyi kultúra és lényegesen magasabb megtakarítási ráta jellemzi, így ezekben az országokban értelemszerűen a pénzügyi vagyon is magasabb, továbbá sokkal jelentősebb az értékpapírok, valamint az életbiztosítási és nyugdíjbiztosítási tartalékok megjelenése a portfólióban.

Az MNB statisztikai igazgatóságának vezetője közölte: a hazai háztartások mintegy 90 százaléka rendelkezik saját tulajdonú lakással. Ugyanakkor hozzátette:

a teljes vagyon mértékéhez képest nemzetközi összehasonlításban a magyar ingatlanok értéke, illetve a reálvagyon nem számít magasnak.

A tanulmányból kiderült az is, hogy a legtöbb európai országhoz hasonlóan idehaza is a teljes háztartási vagyon közel felét a lakosság felső tíz százaléka birtokolja. „Egyes országokban magasabb ez az érték, máshol alacsonyabb. Nálunk az átlagnál kisebb a különbség a két szélsőség között” – magyarázta Gerendás János.

Hozzátette: 2020-ban a szélsőségek közötti differencia kismértékben csökkent, ugyanis az utolsó felmérés adatai alapján visszaesett 50 százalék alá a felső tíz százalék vagyoni hányada. Mint mondta, nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy 2020 Covid által sújtott év volt, ez jól látszódik a pénzügyi adatokon is. Elképzelhető, hogy a 2023-as számok már más tendenciát mutatnak majd, de ezzel kapcsolatban csak az újabb felmérés után lehet konkrétumokat megfogalmazni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×