eur:
389.71
usd:
364.28
bux:
68119.07
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Sign a house sale agreement
Nyitókép: xijian/Getty Images

2023-ban elérték a plafont a lakásárak?

Az Ingatlan.com lakásárindexe szerint országosan mindössze 1,8 százalékkal voltak magasabbak a lakásárak 2023 utolsó negyedévében az előző év azonos időszakához képest. Ez minimális eltérésnek felel meg, és egyben drasztikus lassulás a korábbi évekhez képest.

2023-ban megállt a lakásárak emelkedése Magyarországon. Az Ingatlan.com lakásárindexe szerint országosan mindössze 1,8 százalékkal voltak magasabbak a lakásárak 2023 utolsó negyedévében, mint 2022 azonos időszakában. Ez ugyan minimális eltérés, de nagyon jelentős lassulás a korábbi évekhez képest, mondta a cég vezető elemzője.

"2023 végére nagy változás állt be a lakáspiacon, az előző évben ugyanis 1,8 százalékra csökkent az éves drágulás üteme, ami gyakorlatilag stagnálás" - mondta Balogh László az InfoRádióban. A vezető elemző szerint

ez azért nagy változás, mert az előző években, 2015 és 2022 között 10, 15, vagy akár 20 százalékos is volt az áremelkedés üteme minden egyes évben.

Balogh László hozzátette, az árnövekedés megállására számítottak a szakértők, az árak alakulásában ugyanakkor voltak regionális eltérések. Az elemző elmondta, a gazdaságilag legfejlettebb országrészek közé tartozó nyugat-dunántúli régióban majdnem 5 százalékkal nőttek a lakásárak, de hasonló áremelkedést láttunk az észak-alföldi régióban is, amit leginkább a debreceni ipari fejlesztések, gyárberuházások indukáltak. Ezek a fejlesztések a lakáspiacra is hatással voltak, így 5,1 százalékkal nőtt az utóbbi régió lakásindexe.

A fővárosi lakásárak változásait illetően elmondta, itt 0,4 százalékos áremelkedés volt megfigyelhető. Értékelése szerint a 2024-es év azért lesz izgalmas, mert biztos, hogy változás, élénkülés lesz forgalom tekintetében. Több adásvételre számítanak, mint 2023-ban, ugyanis az előző évben mindössze 100-110 ezer gazdacsere történt, 2024-ben viszont - részben a lakástámogatási rendszer kibővítése, részben pedig a piaci alapú lakáshitelek kamatcsökkenése miatt - ez a szám akár 125-130 ezresre is nőhet.

A lakásárakat illetően is hasonló élénkülésre számít Balogh László:

országos szinten 3 és 8 százalék között lesz a lakásdrágulás üteme 2024-ben.

Idén fordulat várható a lakáspiaci forgalmat tekintve, részben a csok plusz indulásának és a falusi csok bővítésének, részben pedig a korábban elhalasztott vásárlások pótlásának és a csökkenő lakáshitel-kamatoknak köszönhetően - összegezte az ingatlan.com vezető elemzője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×