eur:
389.15
usd:
363.41
bux:
68076.78
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Midsection of couple pointing at floor plan on file. Man and woman are analyzing blueprint. They are standing at kitchen island.
Nyitókép: alvarez/Getty Images

Kilenc éves mélypont után fordul az ingatlanpiac, új trend kezdődik

Bár még nincsenek végleges adatok, az előzetes becslések szerint 2023-ban kilenc éves mélypontra eshet vissza Magyarországon a lakáspiac teljesítménye. 2024-ben már a kilábalás éve lehet, a húzóerőt pedig ezúttal nem Budapest és a nagyvárosok, hanem a vidék jelentheti majd.

Az idei év 2022-höz képest visszafogottabb volt a lakáspiacon, tavaly több mint 130 ezer adásvétel történt, idén viszont legfeljebb 110 ezer tranzakciót várnak, utoljára 2014-ben volt ilyen szintű a forgalom - mondta az ingatlan.com vezető elemzője. Ez alapján pedig elmondható, hogy az idei évben gyakorlatilag 9 éves mélypontot idéz a lakáspiac teljesítménye, jegyezte meg.

Balogh László hozzátette, 2023-ban több mint 375 ezer eladó lakóingatlan-hirdetést tettek fel az ingatlan.com oldalára. Ez 13 százalékkal kevesebb, mint 2022-ben.

"A tranzakciószámok csökkenése fűnyírószerűen ment végbe az ország minden pontján. Érdekes viszont azt látni, hogy a kínálat alakulása mennyire más képet mutat az ország egyes régióiban. Pest vármegyében, Budapesten és Baranyában volt a legnagyobb a visszaesés. Tavalyhoz képest itt 20 és 18 százalékkal csökkent a friss kínálat. Ezzel szemben Békésben, Tolnában és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében 8-16 százalékkal több hirdetést adtak fel, mint egy évvel korábban. Az ország három nyugati határvármegyéjében, vagyis Vas, Zala, Győr-Moson-Sopron vármegyében is enyhe növekedést látni a kínálatban, hiszen 8-10 százalékkal több hirdetést adtak fel e régiókban, mint egy évvel korábban.

Egyedül a balatoni régióban mutatkozik számottevő csökkenés"

- sorolta Balogh László.

Az ingatlan.com lakásárindexe szerint 2022-ben a lakásárak országosan már csak 1 százalékkal nőttek, vagyis lényegében stagnáltak, míg 2021 és 2022-ben is közel 20 százalékos volt az áremelkedés, emelte ki Balogh László, aki arra is kitért, hogy 2024 már hozhat fellendülést.

"Változik a kép. Korábban megfigyelhettük, hogy mindig Budapest és a nagyvárosok voltak azok, ahol először volt trendforduló, de a 2024-es év más lehet ebből a szempontból. Ekkortóll életbe lépnek a lakástámogatási rendszerek új fejezetei, és a kistelepüléseken ezek közül jó néhány kombinálható lesz egymással - például a csok plusz és a falusi csok. Ráadásul a falusi csok összege is 2024-től jelentősen emelkedik, ami azt jelenti előre, hogy

jelentősen növekedhetnek a kistelepülésen indított ingatlankeresések számai és a tranzakciószámok"

- vázolta a várakozásaikat.

Az elemző becslései szerint az elmúlt egy-két évben csaknem 50-80 ezer adásvételt halasztott el a lakosság, de ezt be fogják pótolni a gazdasági környezet javulásával párhuzamosan.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×