eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

A katedrán tartaná a kormány a mérnöktanárokat a most bejelentett béremeléssel

A köznevelésben dolgozó pedagógusok mellett a szakképzésben oktatók is megkapják a 32,2 százalékos béremelést január elsejétől. A kormány a hazai költségvetésből biztosítja a forrást.

"Ahogy a köznevelésben megtörténnek a béremelések, ugyanolyan ütemű lesz a szakképzésben oktatók béremelése is" – mondta Pölöskei Gáborné az InfoRádióban.

A szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár tájékoztatása szerint tavaly még 10 százalékos bérfejlesztést céloztak meg a köznevelésben, az uniós források megérkezésével azonban biztosított lett a 32,2 százalékos emelés, és ugyanekkora bérfejlesztést irányoznak elő a szakképzésben dolgozóknak is. Hozzátette, hogy

a szakképzési bérfejlesztést az unió nem támogatta, ezért ezt a kormány a költségvetési forrásból fogja finanszírozni.

A szakképzésben a béremelés 27 ezer oktatót érint, és noha az államtitkár konkrét összeget nem mondhatott, azt elárulta, hogy a közneveléshez hasonlóan megállapítanak majd egy minimális kezdőbért. "A rendszerünkben a 27 ezer ember között találtunk 3200 főt, akinek a bruttó bére 400 ezer forint körül volt, náluk jelentősebb lesz a bérfejlesztés, hiszen az a terv, hogy az alapbér több mint 500 ezer forint legyen" – tette hozzá Pölöskei Gáborné.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára elmondta, a bérfejlesztés eltérő mértékű lesz egyénenként, mert a szakképzési törvény által előírt teljesítményalapú értékeléssel határozzák meg. Azt is közölte, hogy a továbbiakban is lesz még bérfejlesztés, ezzel nem áll meg, még akár idén lehet egy következő lépcsőfok. A tárca célja, hogy az iparral versenyképes munkahelyeket kínáljon a mérnöktanároknak, hogy vonzó maradjon a szakképzés az oktatóknak.

A megemelt összeg az államtitkár tervei szerint január elsejétől jár, ha szükséges, akkor az érintettek visszamenőleg kapják majd meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×