eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Duális képzésben részt vevő tanulók a Mercedes-Benz kecskeméti oktatási központjában 2014. április 29-én. Huszonnyolc duális szakképzésben részt vevő diák fejezi be középiskolai tanulmányait a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.-nél, akik júniustól álláslehetőséget kapnak a kecskeméti Mercedes-gyárban.
Nyitókép: MTI/Ujvári Sándor

Legalább 580 ezret vihetnek haza a szakképzésben oktatók

Hazai forrásból kapják meg a szakképzésben oktatók a 32,2 százalékos béremelést január elsejétől.

A Magyar Közlönyben megjelent Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett határozat alapján a szakképzésben is olyan bérfejlesztést kell megvalósítani, mint a köznevelésben, az illetményeket a mindenkori pedagógus-béremeléssel azonos mértékben kell emelni − írja a 24.hu.

Ahogy az korábban az InfoRádióban elhangzott: 2024. január 1-jével átlagosan 32,2 százalékos béremelést kapnak a szakoktatók.A megemelt összeg január elsejétől jár, ha szükséges, akkor az érintettek visszamenőleg kapják majd meg.

A kormány egyetért azzal, hogy minden oktató bére érje el legalább a havi 581 680 forintot.

A bérfejlesztéshez szükséges költségvetési forrás biztosításáról Varga Mihály pénzügyminiszternek kell gondoskodnia. Kiegészítő támogatásként a törvényben meghatározott fenntartók, illetve a bevett egyház és annak belső egyházi jogi személye is megkapja a bérfejlesztés megvalósításához szükséges forrást.

A határozatban ez nem szerepel, de Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára az állami tévé kedd reggeli műsorában arról beszélt, hogy ez

összesen 60 milliárd forintot jelent a hazai költségvetésnek, és a döntés 24 ezer szakképzésben oktatót érint.

Korábban a tárca úgy nyilatkozott, hogy a köznevelésben tanító pedagógusokkal ellentétben a szakképzésben oktatóknál az elmúlt évi teljesítményüktől is függ, milyen arányban részesülhetnek a mostani béremelésből.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×