eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Wikipedia

Szakértő: a riválisok elől eltitkolt hatalmas fejlesztés állhat a nyári Booking-ügy mögött

A Booking.com szállásportál beleegyezett, hogy 94 millió eurót, azaz csaknem 36 milliárd forintot fizet egy olaszországi áfaper rendezése érdekében. Közben kiderült annak lehetséges oka is, hogy a cég nyáron késve fizetett a szállásadóknak. A részletekről Kassay Tamással, a Spabook turisztikai szakportál főszerkesztőjével beszélgettünk.

Az olasz adórendőrség vádja szerint a Booking 2013 és 2019 közt 58 milliárd forintnyi (153 millió euró) adót nem utalt át az olasz adóhatóság számára. A Booking végül 94 millió eurót fizet Olaszországnak, amivel gyakorlatilag elismer valamiféle mulasztást, de a helyzet ennél valamivel izgalmasabb.

"A genovai ügyészség jelentette be azt, hogy a Booking szállásportál üzemeltetője 94 millió eurót - 35-36 milliárd forintot - hajlandó fizetni azért, hogy ezt az olaszországi áfapert peren kívül rendezzék. A kérdés az, hogy ki nem fizette be az áfát:

  1. a Booking azt állítja, hogy a szállásadóknak kellett volna megfizetniük,
  2. az olasz hatóságok viszont úgy gondolja, hogy a Booking nem szabályosan alkalmazta a fordított adóztatás mechanizmusát, emiatt nekik kellett volna beszedniük az áfát, a szállásfoglalók számára tehát áfával együtt kellett volna értékesíteniük a szállásokat, és az áfát a Bookingnak kellett volna megfizetni az adóhatóság felé; a Booking vitatja ezt, és azt állítja, a szállásadókra terhelte volna rá, az ő feladatuk lett volna ezt befizetni"

részletezte az InfoRádióban Kassay Tamás, a Spabook turisztikai szakportál főszerkesztője.

Hogy miért mentek bele egy gigantikus fizetésbe?

"Kísértetiesen közel van időben a múlt hét hétfő a múlt hét pénteki egyezséghez, amikor is szintén egy ugyanilyen adóper kapcsán egy olasz bíróság lefoglalt 700 millió eurót, ami majdhogynem 300 milliárd forint, mégpedig az Airbnb írországi központjától azért, mert Olaszországban ugyancsak a magánszálláshelyek helyett ők nem szedték be az adót, és nem fizették azt meg" - vont párhuzamot a szakíró.

Tehát egy hasonló helyzet elől menekülhetett a Booking.

Hogy itthon mi a helyzet, mi a helyes eljárás, arról is elmondta a véleményét.

"Viszonylag jól szabályozott, hogyan lehet a fordított áfát használni. A magánszálláshelyek kiadói személy szerint nagy súlyt és figyelmet fordítanak arra, hogy az adózásuk rendben legyen. Ha pedig egyéni szinten befizetik az adókat, úgy gondolom, a szállásportálokat már nem érheti semmilyen vád, de való igaz, hogy az olasz minta mentén érdemes lehet megfontolni azt, hogy egyébként a teljes rendszer és az adózási formák hogyan működnek."

Másik friss hír a Booking háza tájáról, hogy tengeri utakat is lehet náluk foglalni, ez pedig teljesen új szegmens. Ennek közvetlen háttere lehet, hogy a Booking az utazás minden válfaját szeretné egy ernyő alá hozni, teljesen új, komplex utazási élménycsomagot biztosítva a turisták számára. Korábban találtak már partnert a repülőjegy-foglalási rendszerre, de lehetett foglalni sofőrszolgálatot, élményeket (belépőjegyek, programok) és transzfert is. A legújabb fejlesztés, hogy a vezető óceánjárós irodával összefogva "integráltak egy rendszert" a Bookingéba, így bővült az egyesített utazási szolgáltatás.

Mindemellett nagyon izgalmasként említette a nyáron Magyarországon is nagy port kavart üggyel kapcsolatban, amikor a Booking késve fizetett a szállásadóknak: "utólag kiderült egy bocsánatkérő levélből, amelyet a vezérigazgató küldött szét az érintettek számára, hogy nem csupán rendszerkarbantartásról volt szó, hanem új funkciók és rendszerek migrációjáról. Most már látjuk, hogy lényegében például az óceánjáró-foglaló rendszer most vált elérhetővé először az Amerikában élő ügyfelek számára, de hamarosan várható, hogy ezt kiterjesztik. A fizetési késedelem oka tehát többek között az volt, hogy ez az új foglalás megvalósulhasson."

Kassay Tamás szerint ez úgymond "jobbról előzés" a piacon, ha tehát titokban tudták tartani "az okokat", akkor a versenytársak most moroghatnak a bajszuk alatt, hogy az óceánjárós foglalásokat "nehéz lesz lekövetni".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×