eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
female hands holding phone with app hotel booking screen and credit card in office
Nyitókép: Prykhodov/Getty Images

Megint áll a bál a Booking.com miatt – magyar károsultak is vannak

A nyári kifizetési csúszások után újabb problémák jelentkeztek a Booking.com-nál. A portál késedelmes fizetésre hivatkozva szálláshelyeket tiltott le, holott a felhasználóknál nem volt mulasztás, a Booking.com állította ki hibásan a számlákat. Magyar panaszosok is vannak.

A Booking.com az elmúlt hónapokban számos szálláshely foglalását letiltotta a felületén arra hivatkozva, hogy az nem fizette be a kötelező jutalékot, amit a Spabook turisztikai szakportál alapító főszerkesztője szerint nem is kellett volna.

Itt olyan szállásokról van szó, amelyeknek a tavaly nyár közepén kirobban késedelmes kifizetési botrányban a Booking.com nem fizetett időben – jegyezte meg Kassay Tamás az InfoRádióban. Mint magyarázta, a cég a kifizetéseket mindig a jutalékkal csökkentett összegről teszi meg, vagyis csak a maradványösszeget utalja tovább, most azonban

hibásan kiszámlázta a már levont jutalékot is.

Kassay Tamás szerint olyan szálláshelyet is felfüggesztettek, amelyiknek a Booking.com még mindig nem fizette ki azt a pénzt, amivel már fél éve tartozik, az ezután járó jutalékot azonban követeli. Nemcsak külföldön, hanem Magyarországon is vannak érintettek. „Hozzám már több jelzés is érkezett, illetve van egy Facebook-csoport is, ahol gyűlnek a problémás esetek” – tette hozzá.

Múlt nyáron a szállásportál azzal került a hírekbe, hogy az ügyfelek hiába fizettek, a pénzt a cég a szállásadóknak nem utalta tovább. A Booking.com vezérigazgatója ezt informatikai átállással indokolta, később azonban kiderült, hogy a háttérben az állhat, hogy a portál számos szolgáltatással bővíti foglalási rendszerét.

A Spabook alapító főszerkesztője szerint a mostani problémák gyökere is ez lehet. Ám az, hogy a cég ezt hetekig nem tudja megoldani, a mesterséges intelligencia rossz kezelésére utal – mondta.

„Nem tart még ott a technológiájuk, hogy megbízhatóan tudják használni, és nem vetik be az emberi kapacitásokat,

az emberi agyat ott, ahol egyébként a napnál is világosabb, hogy mi a probléma, és öt perc alatt meg lehetne oldani” – mondta.

A tartozások miatt a Fidesz törvényjavaslatot dolgozott ki, amit decemberben az Országgyűlésnek is benyújtott. A tervezet előírná például a szállásközvetítő platformoknak, hogy a szállásadó felé fennálló fizetési kötelezettségüket 45 napon belül teljesítsék.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×