eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Closeup woman filling form of Individual Income Tax Return,
Nyitókép: pcess609/Getty Images

Fontos változás jön az szja-bevallásban

Az Országgyűlés napirendjén egy törvényjavaslat, amely többek között a személyi jövedelemadót is érinti.

A törvényjavaslat alapján jelentősen csökkenhetnek az állampolgárok és a vállalkozások adminisztratív terhei, mivel lehetővé teszi, hogy az első házasok kedvezménye és a családi kedvezmény évközi érvényesítéséhez szükséges nyilatkozatot ne kelljen évente újból beadni, elég volna csak akkor, ha az érvényesítést megalapozó körülményekben változás következik be.

Az Adózóna azt írja, hogy az első házasok kedvezménye, a családi kedvezmény és a négy vagy több gyermekes anyák kedvezményének esetében folytatólagos nyilatkozatban kérheti a kifizető, hogy mindaddig változatlanul vegyék figyelembe annak tartalmát, amíg a magányszemély újat nem nyújt be vagy nem kéri a korábban benyújtott nyilatkozatának figyelmen kívül hagyását.

Ez jelentősen csökkentheti a kifizetők és a munkáltatók adminisztrációs terheit. Ugyanakkor nagyobb felelősséget kíván a magánszemélyektől, mivel a garanciális szabály értelmében ha a jogosultság feltételeinek változásait a magánszemély nem jelzi egy újabb nyilatkozatban, akkor a jogkövetkezmények (adóbírság, késedelmi pótlék) nem mérsékelhetők.

Az új előírásokat első alkalommal a 2023. december 31-ét követően tett adóelőleg-nyilatkozatok esetében kell majd alkalmazni. Nyilatkozat továbbra is adható lesz az adóéven belül visszavonásig, ugyanakkor ha annak tartalmában változás következik be, akkor a magánszemély haladéktalanul köteles újra nyilatkozni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×