eur:
380.13
usd:
353.08
bux:
58669.83
2023. december 11. hétfő Árpád
Australian Senior Citizen Couple Enjoying Life and Living Independently At Own Home
Nyitókép: Getty Images/ Thurtell

A nyugdíjemelésről is tárgyalt a kormány, de mennyi lesz az annyi?

Kormányülés fontos témákkal, többek között a novemberi nyugdíjemelés ügyével, és gazdasági kérdésekkel - írta közösségi oldalán Varga Mihály.

A pénzügyminiszter ennél többet nem árult el részleteket a novemberben esedékes, pótlólagos emelésről. Mint ismert, az infláció magasabb lesz, mint az év elején adott 15 százalékos nyugdíjemelés.

Az előírások szerint ezért november visszamenőleg emelés jár. A kérdés az, hogy mekkora.

A 24.hu a Magyar Nemzeti Bank szakembereinek legfrissebb számaira emlékeztet. Eszek szerint az MNB 17,6 és 18,1 százalék közé várják az idei pénzromlási ütemet, ez azt jelenti, hogy 2,6 és 3,1 százalék közötti nyugdíjkorrekcióra mutatkozik a legnagyobb esély,ami az átlagnyugdíj szintjén havi 4700-5600 forint körüli többletet jelenthet.

Más kérdés, hogy az Inforádiónak nyilatkozó szakember szerint is a nyugdíjasinflációt kellene figyelembe venni, ami akár 3,6 százalékos emelést is eredményezhetne.

Farkas András nyugdíjszakértő arról beszélt, hogy "a nyugdíjtörvény szerint a magasabb mértékű inflációhoz kell igazítani a kiegészítő nyugdíjemelést, ha a nyugdíjas infláció magasabb, mint az általános, akkor a nyugdíjas inflációhoz kell viszonyítani, és ha az tényleg 19,1 százalék körül alakul, akkor azt jelenti, hogy

3,6 százalékos emelésre lesz szükség".

Ma egyébként déltől Kormányinfó, ezen akár bejelenthetik a nyugdíjemelés mértékét, hiszen a kormány tárgyalt erről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×