eur:
390.97
usd:
366.91
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Timisoara, Romania - October 17, 2020: Close-up of an IBM PB A03490-001 CPU Terminator with sand in the background.
Nyitókép: RemusRigo/Getty Images

Fájhat a világnak, de főleg Európának - élesedett Kína két új tilalma

A félvezetők (chipek) gyártásához nélkülözhetetlen két ritka ásványi anyag kínai exportja augusztusban nullára csökkent.

A Critical Raw Materials Alliance szerint Kína a világ galliumtermelésének mintegy 80 százalékát, a germániumnak pedig 60 százalékát állítja elő, de a múlt hónapban a nemzetközi piacokon egyetlen elemet sem értékesített − idézte az Index a szerdán közzétett kínai vámadatok alapján született összesítést. Az ország 5,15 tonna kovácsolt galliumterméket és 8,1 tonna kovácsolt germániumterméket exportált júliusban.

Az Infostart is beszámolt róla korábban, hogy augusztus 1-től Kína engedélykötelessé tette az exportálást vállalatainak, amelyeknek külön engedéllyel kell érkezniük ahhoz, hogy kivihessék az ásványi anyagokat. A két anyagnak vannak ugyan helyettesítő, valamint más gyártói, de hiányukat így is megérezheti a világpiac, és az elemzők szerint főként Európa.

Mint ismert, a közelmúltban Európai Bizottság is tett olyan javaslatot, hogy a kontinensnek kevésbé kellene függenie Kínától, ugyanis 2030-ra már gyakorlatilag képtelenek lennénk meglenni akkumulátoraik nélkül.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×