eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Electronics circuit board digital background
Nyitókép: MLiberra/Getty Images

Megint bajba kerülhet a chipgyártás, szintet lép a kínai-amerikai viszály

Kína két kulcsfontosságú alapanyag kivitelét korlátozza - chipek, félvezetők, kommunikációs és katonai berendezések, napelemek gyártása kerülhet veszélybe. Bár ez amerikai intézkedésre adott válasz, Európai országoknak üthet igazán nagyot.

Augusztustól csak külön engedély birtokában lehet galliumot és germániumot kivinni Kínából, ami gondot jelenthet, hiszen ezeknek a chipgyártás szempontjából kulcsfontosságú anyagoknak a gyártásában Kína a világelső - írja a BBC. A lépés válasz azokra az amerikai törekvésekre, amelyek korlátozzák a kínai hozzáférést egyes fejlett mikroprocesszorokhoz.

A kínai Caixin gazdaságkutató intézet kimutatása szerint 2022-ben sorrendben Japán, Németország és Hollandia volt a gallium termékek legnagyobb vásárlója, a germánium legnagyobb vásárlója pedig Japán, Franciaország, Németország és az Egyesült Államok volt.

Hétfőn a kínai kereskedelmi minisztérium úgy fogalmazott, hogy a korlátozásokra "a nemzetbiztonság és a nemzeti érdekek védelme" miatt van szükség.

Az említett fémeket félvezetőkben, kommunikációs és katonai berendezésekben használják, emellett kulcsfontosságú anyagok napelemekben is.

Félvezetők szükségesek a mobiltelefonokhoz és a katonai hardverekhez is, a világ két legnagyobb gazdasága, Kína és az Egyesült Államok pedig folyamatosan ütközteti érdekeit a gyártásukhoz kapcsolódó anyagok terén.

Az USA lépéseket tett annak érdekében, hogy korlátozza Kína hozzáférését olyan technológiákhoz, amelyek félelmei szerint katonai szuperszámítógépeket és mesterséges intelligenciát működtető rendszerek részeivé válhatnak kezeik közt. Októberben jelentették be, hogy csak engedélyek birtokában szállíthatnak majd Kínába amerikai eszközöket vagy bizonyos típusú chipeket az amerikai gyártó vállalatok. Ehhez a kezdeményezéshez olyan országok csatlakoztak, mint Hollandia és Japán.

Az intézkedések miatt Kína Amerikát már korábban technológiai hegemóniával vádolta. Válaszul pedig az elmúlt hónapokban Peking korlátozásokat vezetett be az amerikai hadsereggel kapcsolatban álló amerikai cégekre, például a Lockheed Martin repülőgépipari vállalatra.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, aki csütörtöktől négynapos kínai látogatást tesz, úgy véli, egyik országnak sem áll érdekében a gazdasági kapcsolatok megszakítása.

"Úgy gondolom, hogy mindkét ország nyer a lehető legnyitottabb kereskedelemmel és befektetésekkel, katasztrofális lenne számunkra, ha megpróbálnánk elszakadni Kínától"

- mondta a múlt hónapban a kongresszus előtt tartott előadásán.

A pénzügyminiszter lesz a második magas rangú amerikai tisztviselő, aki idén Kínába látogat. Júniusban Antony Blinken amerikai külügyminiszter Pekingben tárgyalt Hszi Csin-ping kínai elnökkel, újraindítva a magas szintű kommunikációt a rivális nagyhatalmak között.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×