eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Electronics circuit board digital background
Nyitókép: MLiberra/Getty Images

Ellopta egy teljes chipgyár terveit a volt Samsung-vezető

Kínában épített volna fel egy chipgyárat, ellopva a félvezetők gyártásához szükséges terveket egykori cégétől.

Letartoztatták a Samsung Electronics egykori vezetőjét. A 65 éves férfit azzal vádolja a suwoni kerületi ügyészség, hogy 2018 és 2019 között megsértette az ipari technológia védelmére vonatkozó törvényeket – írja a hvg.hu cikke alapján a Gizmodo.

A vád szerint a férfi üzleti titkokat, tervrajzokat, alapvető mérnöki adatokat lopott el, hogy létrehozza a Samsung félvezetőgyárának másolatát, mindössze másfél kilométerre a Samsung Xianban működő chipgyárától. A jogosulatlanul megszerzett vállalati titkok értéke körülbelül 233 millió dollárra tehető a Samsung szerint.

A férfi korábban 18 évig dolgozott a Samsungnál, az SK Hynixnél, egy másik dél-koreai chipgyártónál pedig egy évtizedet töltött. Ezt követően új chipgyártó cégeket alapított Kínában és Szingapúrban, miközben mintegy 200 Samsung- és Hynix-alkalmazottat is felvett.

Az ügyészek szerint

a chipmásoló-gyár felépítésére meghiúsult, miután támogatója, egy állítólagos tajvani cég lemondta a több mint hatmilliárd dolláros befektetését.

Igaz, kínai és tajvani befektetőktől azért kapott tőkét a Samsung technológiáján alapuló próbatermékek előállításához. "Súlyos bűncselekményről van szó, amely komoly csapást mérhet a hazai félvezetőipar alapjaira a chipgyártásért folyó verseny idején" – közölte az ügyészség.

Az ügyvezetőn kívül hat másik személy ellen is vádat emeltek: köztük van egy Samsung vállalkozó, akit építészeti tervek kiszivárogtatásával vádolnak, valamint az elsődleges vádlott által indított kínai chipcég öt alkalmazottja.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 15:46
×
×
×
×