eur:
389.54
usd:
363.1
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Beindult az úthenger – így újulnak meg idén a hazai autópályák

Csak az idén több mint hárommillió négyzetméteren cserélik ki országszerte az útburkolatot az autópályákon.

Várhatóan mintegy 3,2-3,4 millió négyzetméteren újítja fel az általa üzemeltetett gyorsforgalmi úthálózatot Magyarországon a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (MKIF) – közölte a társaság a vg.hu érdeklődésére. A tervek szerint a teljes hálózat, vagyis az 1237 kilométer főpályahossz körülbelül 18 százaléka ez év végére megújul.

Az MKIF szerint a fejlesztéssorozat „Magyarország történetének legnagyobb gyorsforgalmi útfelújítása”. A kivitelezés április közepén kezdődött, és augusztus első napjaiban ért félidőbe. A szűk négy hónapban a cég gyorsabban halad az útfelújítással, mint tervezte. Eredetileg arra vállalkozott, hogy 2023-ban összesen kétmillió négyzetméteren cseréli a tönkrement burkolatot országszerte kilenc gyorsforgalmi úton, a nyár utolsó hónapjának elejére azonban már 1,6 millió négyzetméteren, 312 kilométer sávhosszúságban cserélték az elöregedett, tönkrement burkolatot új aszfaltra.

Ezzel nem fejeződik be a felújítási hullám, a szintrehozást három éven át, egészen 2025-ig folytatnák. Összesen 538 kilométernyi gyorsforgalmi utat raknak rendbe, a hároméves munkálatok összértéke a becslések szerint több százmilliárd forint lesz.

A teljes három év alatt együttesen 200 híd és felüljáró újul meg, köztük négy nagyobb, a Rába (M1), az Oszlári Tisza-híd (M3), a Köröshegyi völgyhíd (M7) és a Pentele híd (M8). Ráadásul 50-60 csomópontnál a vízelvezető rendszereket és az esetleges rézsűcsúszásokat is javítják. Aztán következik az építés is: az M1-es bővítésének ugyanis legkésőbb 2025 őszéig el kell startolnia.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×