eur:
380.29
usd:
351.56
bux:
58509.85
2023. december 4. hétfő Barbara, Borbála
Nyitókép: Pixabay

Beindult az úthenger – így újulnak meg idén a hazai autópályák

Csak az idén több mint hárommillió négyzetméteren cserélik ki országszerte az útburkolatot az autópályákon.

Várhatóan mintegy 3,2-3,4 millió négyzetméteren újítja fel az általa üzemeltetett gyorsforgalmi úthálózatot Magyarországon a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (MKIF) – közölte a társaság a vg.hu érdeklődésére. A tervek szerint a teljes hálózat, vagyis az 1237 kilométer főpályahossz körülbelül 18 százaléka ez év végére megújul.

Az MKIF szerint a fejlesztéssorozat „Magyarország történetének legnagyobb gyorsforgalmi útfelújítása”. A kivitelezés április közepén kezdődött, és augusztus első napjaiban ért félidőbe. A szűk négy hónapban a cég gyorsabban halad az útfelújítással, mint tervezte. Eredetileg arra vállalkozott, hogy 2023-ban összesen kétmillió négyzetméteren cseréli a tönkrement burkolatot országszerte kilenc gyorsforgalmi úton, a nyár utolsó hónapjának elejére azonban már 1,6 millió négyzetméteren, 312 kilométer sávhosszúságban cserélték az elöregedett, tönkrement burkolatot új aszfaltra.

Ezzel nem fejeződik be a felújítási hullám, a szintrehozást három éven át, egészen 2025-ig folytatnák. Összesen 538 kilométernyi gyorsforgalmi utat raknak rendbe, a hároméves munkálatok összértéke a becslések szerint több százmilliárd forint lesz.

A teljes három év alatt együttesen 200 híd és felüljáró újul meg, köztük négy nagyobb, a Rába (M1), az Oszlári Tisza-híd (M3), a Köröshegyi völgyhíd (M7) és a Pentele híd (M8). Ráadásul 50-60 csomópontnál a vízelvezető rendszereket és az esetleges rézsűcsúszásokat is javítják. Aztán következik az építés is: az M1-es bővítésének ugyanis legkésőbb 2025 őszéig el kell startolnia.

Címlapról ajánljuk
Nagy Márton: egyszerre lehet egyensúly és növekedés, ez most a cél

Nagy Márton: egyszerre lehet egyensúly és növekedés, ez most a cél

Rengeteg kérdést kell tisztázni, de az év végéig le szeretnénk zárni az adásvétel aláírását. A következő hetekben felszáll a füst – mondta az Budapest Airport küszöbön álló megvásárlásáról Nagy Márton az InfoRádió Aréna című műsorában. A gazdaságfejlesztési miniszter beszélt az inflációs várakozásokról, a fogyasztás fellendüléséről, a növekedési kilátásokról és az uniós pénzek nélküli működésről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.05. kedd, 18:00
Kunhalmi Ágnes
a Magyar Szocialista Párt társelnöke
A rettegett 2Sz22-eseket sorra veti Ukrajna, beindult a nagyüzem

A rettegett 2Sz22-eseket sorra veti Ukrajna, beindult a nagyüzem

Ukrajna jelentős mérföldkőhöz érkezett védelmi képességeinek bővítése terén: Volodimir Zelenszkij elnök bejelentette, hogy az ország hadiipari komplexuma immár havonta hat 2Sz22-es Bohdana önjáró löveget gyárt. Zelenszkij napi jelentésében kiemelte a hazai gyártás fokozására tett erőfeszítések sikerét, hangsúlyozva ennek az eredménynek a jelentőségét Ukrajna védelmi képességei szempontjából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×