eur:
391.12
usd:
366.57
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Metrószerelvény az M3-as metróvonal felújított Nyugati pályaudvari állomásán az átadója napján, 2023. március 20-án. Átadták a budapesti 3-as metró megújult Arany János utcai és Nyugati pályaudvari állomását; a felújítás költségeinek hozzávetőleg kétharmada uniós, egyharmada pedig hazai forrás.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Négy éve kezdődött a 3-as metró pere, itt tart most az eljárás

Még mindig csak a perfelvételnél tartanak: a tét már százmillió euró.

Csigalassúsággal halad a BKV Zrt. és az orosz metrókocsikat hivatalosan felújító orosz Metrowagonmash MWM közötti per. A fővárosi közlekedési társaság 2019 februárjában adta be keresetét, mivel az orosz cég nem volt hajlandó megfizetni a BKV által – a sorozatos késedelmes teljesítés miatt – követelt milliárdos kötbért.

A metróper négy éve indult el a Fővárosi Törvényszéken, de még mindig csak a perfelvételnél tartanak – válaszolta a Népszava kérdésére a BKV. Egyetlen tárgyalást sem tartottak az ügyben, sőt tárgyalási napot sem tűztek még ki.

A BKV követelése azonban az évek múlásával egyre hízik: a közlekedési cég követelése nagyjából 100 millió euróra – azaz 38 milliárd forintra – rúg most különféle kötbérek, kárátalány, illetve kártérítés jogcímén.

A BKV már 2017 óta folyamatosan jelezte a szerződéses mulasztásokat, az orosz fél azonban hivatalosan semmit nem ismert el és semmilyen kártérítési összeget nem tartott elfogadhatónak. Már az is évekbe telt, amíg a periratokat át tudták adni az orosz félnek idén nyár elején. Különös egybeesésként az orosz cég éppen akkor kapott felmentést az ukrán háború miatti uniós behozatali tilalom alól, Magyarország elérte, hogy a budapesti 3-as metróvonal karbantartásához és felújításához szükséges orosz áruk és szolgáltatások lekerüljenek a behozatali tilalom alá tartozó listáról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×