eur:
389.53
usd:
363.1
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Mature male hand  pouring a glass of water from tap in the kitchen sink
Nyitókép: vitapix/Getty Images

Tisztított csapvíz vagy ásványvíz? Kiderült, mi a jobb

Ha valaki Magyarországon az ivóvízfogyasztáson a lehető legnagyobb megtakarítást akarja elérni, akkor neki jelenleg mindenképpen a szűrt csapvizet kell fogyasztania a palackozott ásványvíz helyett.

Magyarországon az ásványvíz még mindig viszonylag olcsónak számít világviszonylatban a GlobalProductPrices.com áprilisi adatsora alapján, mely megmutatja, hány dollárba kerül a világ országaiban egy 1,5 literes palackos víz. A csapvíz azonban Magyarországon még speciális szűrőberendezésekkel és vízdíjjal együtt is együtt is jóval olcsóbb, mint a palackozott ásványvíz - erre a következtetésre jutott a Pénzcentrum az ivóvíz termékeket és árakat összehasonlító írásában.

A világranglistát a drága ásványvizek terén Szingapúr vezeti, ahol átlagosan 2,36 USD volt egy palack ásványvíz ára 2023 áprilisában. Ez MNB április középárfolyammal (346,61 forint) átszámítva 818 forint. Európán belül a legdrágább a vizsgált országok közül a palackos ásványvíz Írországban, 1,57 dollár, vagyis 544 forint. Ehhez képest Magyarországon 0,48 dollárba, vagyis átlagosan 166 forintba került egy palackos víz. A legolcsóbb vizet Egyiptomban lehet megvásárolni a rangsor szerint: mindössze 0,16 dollárért, vagyis 56 forintért.

Magyarország a 80 vizsgált országból a 63. helyen áll drága ásványvíz terén ez alapján, azonban lehetséges, hogy mostanra már rontott volna ezen a helyezésen. A KSH utolsó friss, júliusi adatai szerint a szénszavas 1,5 literes ásványvíz 178, a szénsavmentes 180 forint volt átlagosan a boltokban. Viszonyításképpen 2022 júliusában még 141 és 143 forint volt az áruk, 2021 júliusában pedig 112 és 114 forint. Vagyis egy év alatt nagyjából 26 százalékkal, két év alatt 58-59 százalékkal drágult a palackos víz a boltokban, miközben korábban évekig szinte alig változott az ára. 2018 júliusában például 109 forint volt a palackos víz, vagyis 2 év alatt csak 3-5 forinttal emelkedett az ára.

A lap számításai szerint ha az év minden napján csak egy üveg ásványvizet vennénk, átlagosan 166 forint áron, akkor azáltal 60 590 forintos kiadás keletkezik.

Ugyanakkor viszont jelenleg az ár összehasonlító oldalak információ alapján a legegyszerűbb vízszűrő kancsók ára 5-10 ezer forint között mozog. Egyes termékeknél egy vagy több darab szűrő is benne van ebben az árban. Ha még vásárolunk plusz szűrőt is – 150 liter szűrőkapacitással számolva 2-3 szűrő válthat ki napi 1 palack vizet egy éven át – akkor még 5-10 ezer forintos kiadást számítsunk hozzá. Ez azt jelenti, hogy 10-20 ezer forintból kijön az a mennyiségű víz évente, amely több mint 60 ezer forint kiadás lenne, ha ásványvizet veszünk. Természetesen a csapvíznek is van díja, 1 dm3 vagyis 1 liter víz árát kereken 1 forintnak véve a 10-20 ezres kiadás mellett egy elenyésző 365 forintos tétel évente.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×