eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Getty Images/ Thanasis Zovoilis

Megszólalt a Pénzügyminisztérium a novemberi nyugdíjemelés ügyében

51 ezer forint lehet a novemberi nyugdíjkiegészítés az átlagnyugdíj esetében.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter Tihanyban, a Tranzit Fesztiválon előadást tartott. A miniszter az előrejelzések alapján konkrét inflációs adatokat is mondott már: eszerint a fogyasztói árak növekedése augusztusban 16, szeptemberben 11-12, októberben 9-10, novemberben 8, decemberben pedig 7 százalékos lesz. Ezek után a Portfolio azt írta, hogy ennek alapján kiszámolható: a jelenlegi várakozások szerint az éves átlagos infláció 2023-ban 17,5-17,7 százalék között lehet majd.

Az esetleges korrekcióról egyébként legutóbb Gulyás Gergely szólta el magát a Kormányinfón, amelyről mi is beszámoltunk.

A törvény szerint novemberben jár korrekció a nyugdíjasoknak, ha magasabb az infláció a tervezettnél. A Nyugdíjas Szervezetek Érdekegyeztető Tanácsa viszont már a múlt hónapban visszamenőleges emelést követelt, miután kiderült, hogy a vártnál lassabban csökken az infláció.

A nyugdíjak az év elején 15 százalékkal emelkedtek, ezt kell szükség esetén a tényleges infláció mértékéhez igazítani, és számolható ki, hogy ha novemberben januárig visszamenőleg érkezne az emelés, akkor az az átlagnyugdíj esetében összesen 51 ezer forintot jelentene.

Az atv.hu megkérdezte a Pénzügyminisztériumot, hogy idén lesz-e év közben, novemberben nyugdíj-kiegészítés, a tárca a következő választ adta: “A kormány idén is biztosítja az inflációkövető nyugdíjemelést, a nyugdíjak vásárlóértéknek megőrzését: ha az éves infláció magasabb lesz az év elején becsült 15 százaléknál, akkor idén ősszel is lesz nyugdíjkorrekció januárig visszamenőleg.”

Tehát ha Nagy Márton kalkulációja beválik, akkor 2,5 százalék körül emelésre számíthatnak még idén a nyugdíjasok. Mivel a gazdasági növekedés idén minimális lehet, így nyugdíjprémiummal az idén nem kalkulálhatnak az ellátásban részesülők.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×