eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
An old teacher leaning on the concrete wall.
Nyitókép: Halfpoint Images/Getty Images

Nyugdíjemelésre utalt Gulyás Gergely

Az inflácáió a tervezetnél valamivel magasabban alakult - jegyezte meg a Kormányinfón egy kérdésre válaszolva Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökséget vezető minisztert az esetleges idei béremelésekről vagy nyugdíjemelésről kérdezték a Kormányinfón. Gulyás Gergely konkrétumot nem mondott, de utalt arra, hogy a nyugdíjak ügyében kötelezettségük van és az "infláció a tervezettnél valamivel magasabban alakult". További részleteket ezzel kapcsolatban nem árult el.

Ahogy arról az Infostarton beszámoltunk, 3,5 százalékos nyugdíjemelésre számít a kormánytól a Nyugdíjas Parlament. A szervezet elnöke az ATV-ben elmondta: egy átlagos nyugdíj esetében ez havonta hétezer forint körüli pluszt jelentene az időseknek.

Karácsony Mihály úgy fogalmazott, hogy az ilyen őszi emeléskor a január és augusztus közötti áremelkedést szokták nézni, és ennek alapján szerinte 18,5 százalékos éves inflációval számolhatnak.

Varga Mihály pénzügyminiszter korábban közölte, hogy amennyiben az évközi adatok alapján a becsültnél magasabb lesz az éves infláció értéke, januárig visszamenőleg – a törvényben előírtak szerint – novemberben lehet nyugdíjkorrekció.

Címlapról ajánljuk

Hamarosan lépni kell a Balaton ügyében

A folyamatos esők hatására már 109 centis a Balaton. A szabályozás szerint télen 110 centi lehet a maximum. Annak jártunk utána, lesz-e karácsonyi vízleeresztés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Nem teszik zsebre az autósok azt, ami januárban vár rájuk - Mégis mi állhat a háttérben?

Nem teszik zsebre az autósok azt, ami januárban vár rájuk - Mégis mi állhat a háttérben?

Akkorát gyengült a forint az euróval szemben az elmúlt években, hogy a hazai üzemanyagokra meghatározott jövedéki adóterhek mértéke az EU-s minimumszint alá csökkent. A kötelezettségszegési eljárás elkerülése érdekében tehát szükség volt az adó növelésére, a kormány azonban jelentősen "túlbiztosítva" magát, egészen a 420 forintos euró-árfolyamig elegendő jövedéki adót határozott meg, ami január elsejétől élesedik. Ennek hatására vélhetően messze a legmagasabb benzin-és dízelárakkal találkozhatnak majd a magyar autósok a régióban - de mégis milyen logika állhat a kormány döntése mögött? Többek között erre keressük a választ elemzésünkben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×