eur:
389.14
usd:
363.37
bux:
68140.61
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Senior craftswoman working with hand tools in carpentery workshop.
Nyitókép: Halfpoint Images/Getty Images

Rohannak vissza dolgozni a nyugdíjasok

2022-ben már 110 ezer 65-74 év közöttit foglalkoztattak.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) korcsoportonkénti statisztikájában 2009-től 2022-ig vannak adatok a foglalkoztatott 65–74 év közöttiek számáról. Ezek alapján elmondható, hogy jelentősen megemelkedett a 65 felett foglalkoztatottak száma, a férfiaknál és a nőknél egyaránt – írja a 24.hu.

A lap cikke alapján az is egyértelmű, hogy a közterhek enyhítése is hatással volt a 65 év felettiek foglalkoztatására, 2019-től ugyanis megugrott a létszám, amikortól nem kellett járulékot levonni a nyugdíjas foglalkoztatottak béréből. Az is lendített a dolgon, hogy 2022-től már szochómentes is a keresetük.

Tavaly már több mint 48 ezer nőt, és több mint 61 ezer férfit foglalkoztattak a 65–74 közötti korosztályból, míg 2009-ben még csak szűk 12 ezer nőnél is majdnem 19 ezer férfinél jelezte ezt a statisztika.

Az évek során a fiatalabb, azaz a 65–69 éves korosztályban volt mindig nagyobb a foglalkoztatottak száma, három-négyszerese, mint a 70–74 évesek körében.

A korbetöltött (legalább 65 éves) nyugdíjasok foglalkoztatását a versenyszférában semmi sem tiltja vagy korlátozza 2023-ban. Annyit dolgozhatnak és kereshetnek, amennyit csak tudnak. A keresetük járulékmentes, vagyis nem kell fizetniük a 18,5 százalék mértékű társadalombiztosítási járulékot, csak a 15 százalékos szja-t kell levonni a bruttó keresetből. A foglalkoztató pedig mentesül a nyugdíjas keresete után a 2022. január 1-jétől változatlanul 13 százalék szociális hozzájárulási adó alól. Így azonos bruttó keresetet feltételezve:

  • a nyugdíjas munkavállaló keresete nettó 18,5 százalékkal magasabb, míg
  • a foglalkoztató bérköltsége 13 százalékkal kevesebb lehet
  • ahhoz képest, mintha aktív korú foglalkoztatottról lenne szó.

Ha a nők kedvezményes nyugdíjában részesülő szeretne dolgozni az ellátása mellett, akkor azt érdemes tudnia, hogy a munkával szerzett kereseténél 2020. július 1-jétől megszűnt az éves összeghatár kereseti korlátozása, vagyis az érintett hölgy is annyit kereshet a versenyszférában, amennyit csak tud. A nők kedvezményes nyugdíja – amely egyébként saját jogú teljes öregségi nyugdíj – mellett szerzett kereset is tb-járulék- és szochomentes – olvasható mások mellett.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Szintet léptek a csalók, már az MNB telefonszámait klónozzák

Szintet léptek a csalók, már az MNB telefonszámait klónozzák

Az MNB több telefonszámának másolásával is telefonálnak ismét csalók magánszemélyeknek, akár a jegybank, akár valamelyik hitelintézet nevében. A beszélgetés során az ügyfelek bizalmas banki adatait, pénzét szereznék meg, vagy kémprogramot töltetnének le velük. Az MNB és a bankok nem keresnek meg ügyfeleket ilyen ürügyekkel. A megkárosított állampolgároknak célszerű a rendőrséghez fordulni - közölte az MNB.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×