eur:
394.73
usd:
370.61
bux:
65558.76
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi
Frissen aratott szemeket vizsgál meg egy gazdálkodó a dél-ukrajnai Odessza környékének árpaföldjén 2022. június 23-án. ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az Ukrajna elleni orosz háború globális élelmiszerválsággal fenyeget.
Nyitókép: MTI/PAP/Leszek Szymanski

Agrárminisztérium előállt egy megoldási javaslattal a gabonaproblémára

A magyar és az ukrán agrárminiszter tárgyalása után a magyar agrár tárca vezetője bejelentette, hogy Magyarország támogatja az ukrán mezőgazdasági termékeknek az eredeti piacaira való eljuttatását, ugyanakkor az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat szeptember 15. után is fenn kívánja tartani Budapest.

Európai uniós tranzittámogatással lehetne az ukrán gabonát eljuttatni a korábbi hagyományos piacaira - közölte Nagy István, aki Mikola Szolszkijjal, Ukrajna mezőgazdasági és élelmiszerügyi miniszterével folytatott megbeszélést, hétfőn az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint.

A szaktárca tájékoztatása szerint a tárcavezető emlékeztetett, a júliusi Mezőgazdasági és Halászati Tanácsülésen Brüsszelben arra tett javaslatot, hogy hozzanak létre egy olyan alapot, amivel az ukrán mezőgazdasági termékek tranzitját tudják támogatni. Így lehetne versenyképes áron eljuttatni az ukrán gabonát a korábbi célországaiba, Afrikába és a közel-keleti térségekbe.

A miniszter szerint közös európai megoldást kell találni a folyamat kezelésére. Kifejtette, Északon és Délen is szabad kikötőket kell fenntartani a szállítás érdekében. Nagy István üdvözölte a közelmúltban megkötött ukrán-horvát megállapodást a dunai és az adriai kikötők használatáról. Magyarország támogatni fogja, hogy az Ukrajnából érkező áruk zavartalanul és gyorsan eljussanak ezekbe a kikötőkbe - írják a közleményben.

Kiemelték, a miniszter beszélt arról is, hogy a tavalyi aszályos évnél idén lényegesen kedvezőbb az időjárás, ami a hazai mezőgazdasági eredményekben is megmutatkozik. De nemcsak Magyarországon, hanem Ukrajnában is jó terméssel számolnak.

Hangsúlyozta, Magyarország az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat szeptember 15. után is fenn kívánja tartani - közölte az Agrárminisztérium.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×