eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Rising food cost and grocery prices surging costs of supermarket groceries as an inflation financial crisis concept coming out of a paper bag shaped hit by a a finance graph arrow with 3D render elements.
Nyitókép: wildpixel/Getty Images

Erdélyi Dóra: az év végére visszatérhet a reálbér-növekedés is

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzője szerint az árstopok kivezetése is csak átmenetileg gyorsíthatja a pénzromlás ütemét.

"Az infláció alakulásának három különböző forgatókönyvét vizsgáltunk, de mindegyik arra az eredményre vezetett, hogy a pénzromlás üteme az év vége felé tíz százalék alá fog csökkenni" – mondta Erdélyi Dóra. Szerinte ezen még az árstopok augusztusi kivezetése sem fog változtatni, bár a hatósági árak megszüntetése azért némileg gyorsítja az inflációt. "Ez csak ideiglenes hatás lehet, éves szinten az árak emelkedése mindenképpen lassuló ütemet mutat" – közölte.

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzője azt is fontosnak tartja, hogy az infláció mérséklődésével a reálbérek növekedése is erősödhet: a jövedelmek emelkedése újra gyorsabb lesz, mint az árnövekedés, vagyis a fizetések egyre többet fognak érni.

"Az év első felében eddig azt láthattuk – folytatta Erdélyi Dóra –, hogy Magyarországon, akárcsak Európa több más államában, a reálbérek csökkenésével visszaesett az életszínvonal is. Viszont mivel nálunk továbbra is munkaerőhiány van, ez a keresetek növekedését ösztönzi. Ennek a minimálbér emelése még lökést is adott."

A gazdasági elemző azt mondta, ha az év második felében – a vártnak megfelelően – tíz százalék alá csökken az infláció, akkor a bérek emelkedése már meghaladhatja az árnövekedést. Ezzel az év végére Magyarországon is emelkedhet a fogyasztás és a megtakarítások nagysága, vagyis ismét nőhet az életszínvonal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×