eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Pumping gas at gas pump. Closeup of man pumping gasoline fuel in car at gas station. Mans hand refueling car at gas station
Nyitókép: stefanamer/Getty Images

Így lehet spórolni a nyári autós utazásokon

Az árnövekedés hatására 2023 első negyedévében visszaesett az üzemanyagok forgalma, a drágulás különösen a nyári hónapokban, hosszabb utazáskor jelent komoly kiadást.

A kormány tavaly december 6-án szüntette meg a 95-ös benzinre és a gázolajra érvényes, literenként 480 forintos hatósági árat, vagyis a fogyasztóknak ettől kezdve kivétel nélkül ismét a piaci árat kell megfizetniük tankoláskor az üzemanyagokért. A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy a csaknem 13 hónapig tartó hatósági áras időszak után, december 6-án késő este a benzin ára 641, a gázolajé 699 forintra ugrott fel. Az elmúlt hónapokban rendeződött a piac, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2023. június 7-én kiadott Heti Monitor jelentése szerint a 95-ös benzin átlagára 576, a gázolajé pedig 554 forint volt ezen a napon.

A hatósági ársapkák kivezetését követően, 2023 első negyedévében a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) adatai szerint jelentősen, összességében több mint 18 százalékkal visszaesett az üzemanyagok forgalma a hazai kutakon a megelőző év azonos időszakához képest. A 95-ös benzinből csaknem 9, a dízelből pedig 20 százalékkal fogyott kevesebb, mint egy évvel korábban. A forgalom visszaesését a szakértők egyértelműen a hatósági árak megszűnésével, a jóval magasabb piaci árak visszatérésével magyarázták.

A tapasztalatok szerint a jó idő beköszöntével, különösen nyáron még azok közül is sokan útra kelnek, akik télen inkább a garázsban pihentetik az autójukat. Ez a kirándulások, nyaralások időszaka, amikor a legtöbben előre megtervezik, és lehetőség szerint igyekeznek optimalizálni a kiadásaikat. Az OTP Bank akciója nekik kedvez, hiszen azok az ügyfelek, akik a július végéig tartó akciós időszakban kötnek új OTP Bonus, BonusGold hitelkártyaszerződést, valamint megfelelnek néhány további feltételnek, a hitelkártyával vásárlásaik után kapható visszatérítésen felül az első két hónapban kiemelt összegű jóváírást kapnak a tankolás árából.

A bank megrendelésére készült országos reprezentatív kutatás eredménye szerint a tankolás a negyedik helyen szerepel a hitelkártyával lebonyolított fizetések népszerűségi listáján.

Az akció meghirdetésében az is szerepet játszik, hogy itthon egyre többen autóznak. A KSH adatai szerint 2018 óta a magyarországi személygépkocsik száma, ugyanakkor az átlagéletkora is folyamatosan emelkedik. A legfrissebb, 2022 decemberi statisztikák szerint 4 millió 94 ezer személyautó futott a hazai utakon, 453 ezerrel több, mint négy évvel korábban. A vizsgált időszakban a személygépkocsik átalagéletkora 14,2-ről 15,4 évre emelkedett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×