eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Nyitókép: Pixabay

Így érinti az új szabályozás az életbiztosításokat és a nyugdíjmegtakarításokat

Az állampapír-befektetéseket, a nyugdíj-előtakarékossági számlán, illetve a tartós befektetési számlán kezelt vagyonokat nem érintik az új szabályok, az életbiztosításoknál felmenő rendszerben jelenik meg az új teher – mondta Lóga Máté, a gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár.

A kormány új adót vezetett be a megtakarításokra. Ennek értelmében a mostani 15 százalékos kamatadó mellett július elsejétől 13 százalékos szociális hozzájárulást is fizetni kell a megtakarításokból származó jövedelem után. A szabályozás felmenő rendszerben érinti az öngondoskodás szempontjából meghatározó termékeket, így az önkéntes nyugdíjpénztárban vagy a nyugdíj-előtakarékossági számlán lévő megtakarításokat is – mondta az InfoRádióban a gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár.

Lóga Máté arról beszélt, hogy az intézkedések három gazdaságstratégiai célt szolgálnak:

  • a lakossági megtakarítások reálértékének védelmét
  • az állam önfinanszírozásának elősegítését
  • az állam finanszírozási költségeinek csökkentését

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, szabályozás nem érinti az öngondoskodás szempontjából meghatározó súlyt képviselő termékeket. Így az állampapír-befektetéseket, a nyugdíj-előtakarékossági számlán, illetve a tartós befektetési számlán kezelt vagyonokat.

A szabályozást felmenő rendszerben vezetik meg, ez azt jelenti, hogy

a meglévő megtakarításokat az intézkedés nem érinti,

kizárólag az új megtakarításokat fogja a lakossági állampapírok irányába terelni a korábbi szélesebb spektrumú formákkal szemben.

Az interjúban szóba került a befektetési céllal is kötött életbiztosítások kérdése is. Lóga Máté úgy látja, hogy "a biztosításoknál alapvetően nem az a fő szempont, hogy valaki hozamot realizáljon, inkább az, hogy a vagyonát, a családtagjait biztonságban tudja". Ugyanakkor minden életbiztosítás mögött valamilyen befektetési termék áll, ezeért megerősítette, hogy azt várják, hogy ezekből a befektetési formákból is "lesz terelő hatás az állampapírok irányába".

Végül az államtitkár egyértelműsítette, hogy a felmenő rendszerben történő szabályozás mindig az új állományok felépítésére terel, de "a már meglévő megtakarításokat ez az intézkedés nem érinti".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Emelkedőben Valter Attila, de lehet-e belőle világsztár?

Emelkedőben Valter Attila, de lehet-e belőle világsztár?

Történelmi triplázás: a Valter Attilát a soraiban tudó Jumbo-Visma a Giro és a Tour után a Vueltát is behúzta idén, ráadásul egyéniben a dobogó mindhárom fokára a holland csapat kerekesei állhattak fel. Eisenkrammer Károlyt, a Tour de Hongrie főszervezőjét kérdeztük arról, hogy a magyarnak milyen kilátásai vannak így.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×