eur:
397.71
usd:
367.71
bux:
89971.53
2025. március 23. vasárnap Emőke
Nyitókép: Pexels.com

Lassan aranyáron mérik mindenki kedvencét

Habár az olasz nemzeti étel alapanyagai olcsóbbak lettek, a pizza ára nem csökkent.

A klasszikus ételt ma 19 százalékkal drágább elkészíteni, mint egy évvel korábban – írja VG a Bloomberg alapján. Így tehát a „pizzaindex” messze meghaladja az inflációt Olaszországban, ami most 8,7 százalékos. A helyzet azért is elgondolkodtató, mert a pizzasütéshez használható energia ára 11 százalékkal csökkent egy hónap alatt.

Egész áprilisban emelkedett a Margherita pizza elkészítésének költsége összességében, annak ellenére, hogy az árindex csökkent – illusztrálja a helyzetet a hírügynökség. Az alapanyagok áremelkedési üteme ugyanakkor folyamatosan lassul, főként a novemberi, 30 százalékos csúcshoz képest.

A Bloomberg mutatója a liszt, a paradicsom, a mozzarella sajt, az olívaolaj, valamint a pizza megsütéséhez szükséges energia árának változásából adódik össze.

Örömhír lehet, hogy az előre elkészített pizza ára 7,6 százalékkal emelkedett átlagosan, ami nem éri el az átlagos árindexet. Így tehát aki megelégszik a gyorsfagyasztott étellel, az jelentősen kevesebbet fizet, mint ha elkezdené otthon elkészíteni pizzáját.

Ha az egyes alapanyagok árváltozását nézzük, legjobban az olívaolaj ára emelkedett (26 százalék év/év), a mozzarella negyedével drágult, a paradicsom csaknem 9 százalékkal lett drágább, a lisztért 11 százalékkal kell többet fizetni, míg az energia ára 20 százalékkal került feljebb az elmúlt évben. Ugyanakkor havi alapon Olaszországban már az összes alapanyag ára mérséklődött.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.03.24. hétfő, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Őrült hatékonysági verseny a bankszektorban: ki tudja átütni a falat?

Őrült hatékonysági verseny a bankszektorban: ki tudja átütni a falat?

Ha megkérdezünk egy tetszőleges bankvezetőt, minden bizonnyal kiemelten fontosnak fogja tartani a termelékenységet, a hatékonyságot és a költségek leszorítását bankjánál. Azt is elismerheti viszont, hogy e területeken gyakran ütközik akadályokba: a hatékonyságnövelő intézkedések rendre megrekednek, az eredmények pedig csak ideig-óráig tartanak ki. A McKinsey tanácsadócég új tanulmányában mutatta be a világszerte ismert problémát és annak lehetséges megoldásait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2025. március 23. 14:28
×
×
×
×