eur:
389.61
usd:
363.61
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pexels.com

Lassan aranyáron mérik mindenki kedvencét

Habár az olasz nemzeti étel alapanyagai olcsóbbak lettek, a pizza ára nem csökkent.

A klasszikus ételt ma 19 százalékkal drágább elkészíteni, mint egy évvel korábban – írja VG a Bloomberg alapján. Így tehát a „pizzaindex” messze meghaladja az inflációt Olaszországban, ami most 8,7 százalékos. A helyzet azért is elgondolkodtató, mert a pizzasütéshez használható energia ára 11 százalékkal csökkent egy hónap alatt.

Egész áprilisban emelkedett a Margherita pizza elkészítésének költsége összességében, annak ellenére, hogy az árindex csökkent – illusztrálja a helyzetet a hírügynökség. Az alapanyagok áremelkedési üteme ugyanakkor folyamatosan lassul, főként a novemberi, 30 százalékos csúcshoz képest.

A Bloomberg mutatója a liszt, a paradicsom, a mozzarella sajt, az olívaolaj, valamint a pizza megsütéséhez szükséges energia árának változásából adódik össze.

Örömhír lehet, hogy az előre elkészített pizza ára 7,6 százalékkal emelkedett átlagosan, ami nem éri el az átlagos árindexet. Így tehát aki megelégszik a gyorsfagyasztott étellel, az jelentősen kevesebbet fizet, mint ha elkezdené otthon elkészíteni pizzáját.

Ha az egyes alapanyagok árváltozását nézzük, legjobban az olívaolaj ára emelkedett (26 százalék év/év), a mozzarella negyedével drágult, a paradicsom csaknem 9 százalékkal lett drágább, a lisztért 11 százalékkal kell többet fizetni, míg az energia ára 20 százalékkal került feljebb az elmúlt évben. Ugyanakkor havi alapon Olaszországban már az összes alapanyag ára mérséklődött.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×