eur:
389.68
usd:
363.3
bux:
68208.62
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Vonatok a gödöllői vasútállomáson, a 160 milliárd forintból korszerűsített Budapest-Hatvan vasúti vonalszakasz átadóünnepségének helyszínén az esemény napján, 2022. október 7-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Anikó

Nincs egyezség a MÁV-nál, magasabb béremelést követelnek a vasutasok

A szakszervezetek szerint legalább 15 százalékos bérrendezésre van szükség, hogy ne legyen reálbér-csökkenés, de a vasúttársaság ennél kisebb ajánlatot tett.

Nem fogadták el a béremelési ajánlatot a MÁV vállalatcsoportnál a szakszervezetek, mivel a cég vezetése a csütörtökön kezdődő tárgyalásokon olyan javaslattal állt elő, ami nem teszi lehetővé a reálkeresetek értékének megtartását – értesült a napi.hu. Az egyeztetések a jövő héten folytatódnak.

A legnagyobb állami közszolgáltató vállalat olyan javaslattal állt elő, ami nem éri el a 2023-ra várt 15 százalékos infláció mértékét. Buzásné Putz Erzsébet, a vasútnál is jelen lévő Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének (MTSZSZ) elnöke elmondta, hogy a munkavállalói oldal álláspontja világos: legalább akkora alapbéremelést kell adni minden vasutasnak, hogy a fizetésük reálértéke ne csökkenjen. Ehhez átlagosan legalább 15 százalékos bérrendezésre van szükség.

Ezzel szemben a vasúttársaság vezetése az inflációnál alacsonyabb mértékű emelést tartalmazó ajánlatot tett, amely ebben a formában elfogadhatatlan, így további egyeztetésekre van szükség – részletezte a szakszervezeti vezető.

A mérnökszakszervezet elnöke emellett arra is emlékeztetett, hogy kedden, a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának (KVKF) ülésén egyértelmű célként fogalmazták meg a szakszervezetek, a munkáltatók, valamint a kormány is, hogy az állami cégeknél 2023-ban a munkavállalóknak átlagosan legalább a bérek vásárlóértékének megőrzéséhez szükséges fizetésemelésre kell törekedni a hároméves bérmegállapodás idei évére eredetileg tervezett 5 százalék helyett. Konkrét számokról nem született döntés az országos érdekegyeztető fórumon, a szakszervezeteknek az állami cégeknél folytatott, helyi tárgyalásokon kell megállapodniuk.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×