eur:
392.74
usd:
366.04
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Karácsony Gergely főpolgármester (b) és Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács (Főét) alakuló ülésén a Főpolgármesteri Hivatalban 2020. február 11-én. A háromoldalú érdekegyeztető fórumban öt szakszervezeti és öt munkáltatói szövetség, valamint a fővárosi önkormányzat képviselői foglalnak helyet.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Nagyon takarékoskodott Budapest, ennyi jött össze

A fővárosi önkormányzat intézmény- és cégrendszere jelentős, hárommilliárd forintos energiamegtakarítást ért el 2022 utolsó negyedévében - mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes.

2021 utolsó negyedévéhez képest 2022 azonos időszakában a főváros intézményei és cégei gázfelhasználásban 41,3 százalékot, távhőben 37,2 százalékot, villamosenergiában 4,9 százalékot takarítottak meg - mondta a főpolgármester-helyettes.

A villamosenergia felhasználásának 83 százalékát három közszolgáltatás - a közvilágítás, a közösségi közlekedés és a vízszolgáltatás - teszi ki, és ezeknél minimális megtakarítást tudtak elérni - mondta a főpolgármester-helyettes, rámutatva arra: ezen a területen csupán annyi korlátozás volt, hogy a díszkivilágítást időtartamát csökkentették, illetve megpróbáltak "okos, de azért nagyon nagy" megtakarítást nem hozó intézkedéseket hozni.

Kiss Ambrus közölte: 2021 utolsó negyedévében 5,5 milliárd forint volt az energiaszámla, 2022 negyedik negyedévében - a megtakarításokkal együtt is - 15,1 milliárd forint.

Ha ezeket a megtakarításokat nem valósították volna meg, akkor

az energiaköltség 15,1 milliárd helyett 18,2 milliárd forint lett volna.

Tehát hárommilliárd forintot tudtak megtakarítani - mondta.

Kiss Ambrus szólt arról is, hogy a közvilágítás esetében nagy lépéseket nem lehet tenni, de 2022-ben a főváros közvilágítási cége kicserélt 6700 lámpatestet, és ezekkel idén hatnapnyi közvilágítás költségét takarították meg.

Megjegyezte, továbbra is takarékoskodásra kérték az intézményeket és a cégeket.

Kiss Ambrus ugyanakkor úgy fogalmazott: "bármennyit is megtakarítunk, kimozogni ezt a hatalmas energiaszámlát nem tudjuk." Idén nominálisan még magasabbak lesznek ezek az összegek - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×