INFORÁDIÓ
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda

árstop

ársapka

vosz

gazdaság

Hatósági áras csirkemell a fővárosi Corvin Plazában található Príma üzletben 2022. február 1-jén. A kormány február 1-jétől több alapvető élelmiszer árát befagyasztja a tavaly október 15-ei szinten. Az élelmiszerárstop célja, hogy megvédje a magyar lakosságot a koronavírus-járvány és az elszabadult európai energiaárak miatt Magyarországra is begyűrűző élelmiszerár-növekedéstől - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK). Az élelmiszerárstop 7 terméket érint, ezek: a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, csirke far-hát és a 2,8 százalékos UHT tehéntej. Az árstop 2022. február 1-től május 1-ig tart.

VOSZ: csak fokozatosan lehet elbúcsúzni az árstoptól

Infostart

Az infláció ezekben a hónapokban tetőzik, ideje elkezdeni megtervezni az ársapka nélküli gazdaság visszaállítását - közölte a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége.

Az árstopok bevezetésének elsődleges és elfogadható indoka az infláció rendkívüli és robbanás-szerű megugrása volt, amely első sorban az energiahordozókra és az élelmiszerekre terjedt ki. Ezek sokkhatásától meg kellett védeni a lakosságot és fékezni kellett az infláció ütemét, de a VOSZ álláspontja szerint eljött az idő az árstopok kivezetésének megtervezésére. Az inflációt fékező hatás ugyanis mostanra mérséklődött, az emberek és a piac is jellemzően alkalmazkodott az új viszonyokhoz.

A normál piaci körülmények visszaállítása az élelmiszereknél hozzájárulna az ellátási láncok megfelelő működéséhez, vagyis ahhoz, hogy a magyar élelmiszeripari cégek ne veszítsenek itthon piacot.

A könnyítéseket az infláció csökkenésével párhuzamosan lehet bevezetni a szervezet szerint, erre

várhatóan tavasz végétől - nyár elejétől nyílik lehetőség.

Így az árbefagyasztások feloldása fokozatosan történhet meg, a lakosság és a gazdasági szereplők teherbíró képességét figyelembe véve.

"Az árstoppal érintett, alapvető élelmiszerek a szükséges tápanyagbevitelt – fehérje, szénhidrát, zsírok – segítik. A legkisebb keresetűek fogyasztói kosarában az élelmiszer nagyobb súllyal szerepel, így az árstopok azonnali eltörlése sokaknál elviselhetetlen sokkot okozna, ezt továbbra is el kell kerülni" - közölték.

Az energiaárak drasztikus emelkedése miatt az árstopok feloldása önmagában nem oldja meg a bolti kiskereskedelem problémáit, bár hozzájárul azok csillapodásához. A kistelepülési boltok vissza nem térítendő támogatást kaptak működésük fenntartásához – a VOSZ szerint ehhez hasonló támogatásokat kell biztosítani továbbra is, különösen azokon a területeken működő boltoknak, ahol a bolti kiskereskedelem fennmaradása, illetve a lakosság ellátása veszélybe kerülhet.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018