Az árstopok bevezetésének elsődleges és elfogadható indoka az infláció rendkívüli és robbanás-szerű megugrása volt, amely első sorban az energiahordozókra és az élelmiszerekre terjedt ki. Ezek sokkhatásától meg kellett védeni a lakosságot és fékezni kellett az infláció ütemét, de a VOSZ álláspontja szerint eljött az idő az árstopok kivezetésének megtervezésére. Az inflációt fékező hatás ugyanis mostanra mérséklődött, az emberek és a piac is jellemzően alkalmazkodott az új viszonyokhoz.
A normál piaci körülmények visszaállítása az élelmiszereknél hozzájárulna az ellátási láncok megfelelő működéséhez, vagyis ahhoz, hogy a magyar élelmiszeripari cégek ne veszítsenek itthon piacot.
A könnyítéseket az infláció csökkenésével párhuzamosan lehet bevezetni a szervezet szerint, erre
várhatóan tavasz végétől - nyár elejétől nyílik lehetőség.
Így az árbefagyasztások feloldása fokozatosan történhet meg, a lakosság és a gazdasági szereplők teherbíró képességét figyelembe véve.
"Az árstoppal érintett, alapvető élelmiszerek a szükséges tápanyagbevitelt – fehérje, szénhidrát, zsírok – segítik. A legkisebb keresetűek fogyasztói kosarában az élelmiszer nagyobb súllyal szerepel, így az árstopok azonnali eltörlése sokaknál elviselhetetlen sokkot okozna, ezt továbbra is el kell kerülni" - közölték.
Az energiaárak drasztikus emelkedése miatt az árstopok feloldása önmagában nem oldja meg a bolti kiskereskedelem problémáit, bár hozzájárul azok csillapodásához. A kistelepülési boltok vissza nem térítendő támogatást kaptak működésük fenntartásához – a VOSZ szerint ehhez hasonló támogatásokat kell biztosítani továbbra is, különösen azokon a területeken működő boltoknak, ahol a bolti kiskereskedelem fennmaradása, illetve a lakosság ellátása veszélybe kerülhet.