eur:
369.22
usd:
344.69
bux:
48117.93
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
Autós tankol a Mol gyáli töltőállomásán 2020. január 1-jén. A kormány döntése értelmében január 1-jétől emelkedik a biológiai eredetű összetevők bekeverendő aránya az üzemanyagokban, az intézkedéssel Magyarország is csatlakozik a környezetbarát E10-es üzemanyagot használó államokhoz. A régi típusú autót használóknak célszerű ellenőrizni, hogy lehet-e kocsijukba az új üzemanyagból tankolni.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Grád Ottó: januárra jelentősen visszaesett a fogyasztás a hazai benzinkutakon

A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint a 480 forintos ársapka kivezetése után jelentősen csökkent a kutak forgalma, és januárban a korábbi évekhez képest is kevesebbet fogyasztunk.

Tavaly az első féléves nagyon jelentős forgalomnövekedés a második félévre jelentősen mérséklődött, 2022-ben az országos fogyasztási adatoknál öt százalék körüli növekedést lehet majd tapasztalni – mondta az InfoRádióban Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

A kiskereskedelmi forgalomban jelentősebb volt a növekedés, a régi klasszikus nagykereskedelmi beszerzések, illetve üzemanyag-szállítások jó része átkerült a töltőállomásokra. Egészen 2022-ig folyamatosan nőtt a prémiumtermékek részaránya, ami drámai fordulatot vett, és mintegy 40 százalékos visszaesés volt tapasztalható a prémium-üzemanyagok terén.

Az országos adatok szerint a MÁSZ-tagvállalatok által üzemeltetett töltőállomásoknál

a forgalom éves szinten több mint 20 százalékkal volt magasabb.

Ennek egy része az általános kiskereskedelmi forgalomnövekedés, másik része pedig a töltőállomások közötti vevővándorlás. Emellett a nemzetközi forgalom is elsősorban a nagy kutakhoz koncentrálódott.

A hatósági árszabályozás december 6-i kivezetése előtt kaotikus állapotok alakultak ki a töltőállomásokon, de egyértelműen megállapítható volt, hogy decemberben jelentősen visszaesett a forgalom. Befejeződtek a mezőgazdasági munkák, eltűntek a traktorok és a mezőgazdasági gépjárművek a töltőállomásokról. Grád Ottó szerint a december 6. utáni időszakban a mennyiségi hiányok visszapótlása és a vásárlás nehézkessége is hozzájárult ahhoz, hogy a fogyasztási adatok jelentősen visszaestek.

A korábbi évekkel összehasonlítva ez normalizálódást jelent, a MÁSZ-tag töltőállomásokon decemberben is többletértékesítés volt éves alapon. A korábbi évek átlagát nézve inkább mérséklődött a fogyasztás és a vásárlási igény.

Az ünnepek előtti időszakban a szállítás és a magánforgalom költsége nem volt annyira központi kérdés, viszont az ünnepek után egyértelművé vált, hogy

a forgalomra most már sokkal jelentősebb mértékben hat az üzemanyag ára.

A januári számokban már a korábbi évek fogyasztási adatai alatti szintet fogunk tapasztalni, hiszen az árak viszonylag magasak és ma már elsődlegesen ezek határozzák meg az üzemanyagigényt.

Grád Ottó hangsúlyozta: az ellátásban nincsenek fennakadások, ma már szinte nincs az országban olyan töltőállomás, ahol bármiféle korlátozás lenne vagy valamelyik terméktípus nem lenne elérhető. Az információk alapján elmondható, hogy a kis kutaknál is normalizálódott a helyzet, legalábbis az üzemanyag elérhetősége szempontjából.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Brutális összegbe kerülnek jövőre az elszálló kamatok a magyar kormánynak

Brutális összegbe kerülnek jövőre az elszálló kamatok a magyar kormánynak

A költségvetés kamatkiadásának növekedésén és a jegybank veszteségének megtérítésén keresztül jelentős többletkiadást okozhat 2024-ben a kamatok emelése. A pluszkiadás az idei évhez viszonyítva akár az 1000 milliárd forintot is megközelítheti, 2022-höz képest pedig akár 2000 milliárd forint is lehet. Ez pedig egyben azt is jelenti, hogy az elfogadás előtt álló jövő évi költségvetésnek ezzel a súlyos determinációval kellett elkészülnie - részben ez okozza, hogy a büdzsé kevés tartalékkal, meglehetősen ingatag tervezési alapokra épülve készült el, jócskán növelve a megvalósulási kockázatokat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×