eur:
392.12
usd:
366.41
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszédet mond Az ösztönző állam - sikeres gazdasági újraindítás 2022 címmel tartott konferencián Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen 2022. március 29-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

"Fokozatos árstopkivezetés" jöhet, Parragh László a kormánnyal tárgyal

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint szakmailag az is elképzelhető, hogy fokozatosan vezessék ki az árstopot.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara álláspontja szerint az árstopot akkor lehet a legkevesebb kárral kivezetni, amikor az élelmiszerár-infláció eléri a csúcsát, amikor látható, hogy feljebb már nem fog menni, elindul lefelé, az az a pillanat, amikor szerintük még egy 0,5, kevesebb, mint egy százaléknyi többletinflációt ez a terület elvisel, és onnantól kezdve visszaállnak a normál piaci viszonyok. Ez szerintük akár már most itt van, de a tavasz folyamán be fog következni – mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Parragh László.

Az árstop bevezetése az élelmiszeráraknál a társadalom alsó harmadának megélhetését támogatta, ilyen értelemben az helyes volt, de ez tartósan nem maradhat meg, mert a piacgazdaság alapjait elodázza – folytatta az iparkamara elnöke, aki szerint kell egy pillanat, amikor ennek a kivezetése megtörténik, és miután a válságnak ezen a részén túlvagyunk, úgy gondolják,

most már betöltötte a szerepét ez az intézkedés.

Arról is beszélt, hogy az élelmiszer-infláció mindenhol nagyobb, mint az átlaginfláció. Az, hogy nálunk ilyen mértékű, annak az egyik oka az árfolyam, hiszen az élelmiszerhez szükséges alapanyagok jó része importból érkezik, a másik pedig, hogy a magyar élelmiszergazdaság termelékenysége lényegesen gyengébb, mint az európai.

Parragh László tárgyalt az Országos Kereskedelmi Szövetséggel és azokkal a szervezetekkel, amelyek a kiskeresedelemben érintettek. A következő lépés az lesz, hogy a termelőkkel is leülnek beszélni.

Szakmailag elképzelhetőnek tartja, hogy fokozatosan vezetnék ki az árstopot.

A kormánnyal is folyamatosan egyeztetnek az árstop szabályozásáról, annak életszerűségéről, betarthatóságáról, a kivezetés lehetőségéről. Azt nem árulta el, hogy a kormány részéről kivel egyeztet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×