eur:
390.9
usd:
366.7
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke beszédet mond a 60. Közgazdász-vándorgyűlés megnyitóján a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központban 2022. szeptember 22-én.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Matolcsy György: három év elveszett a strukturális reformok szempontjából

A Magyar Nemzeti Bank elnöke Az idő mintázatai című könyvének bemutatóján azt mondta, Magyarországnak nem világpolitikai babérokra kell törnie, hanem gazdasági sikerre.

Egy vadonatúj világ küszöbén állunk, egészen különleges időben, döbbenetesen új szakaszban hajózunk – összegezte könyve fő üzenetét Matolcsy György. Hozzátette, a könyv egy liberális cikkgyűjteményre adott válasz, mert a nyugati-liberális nézőponttal szemben szükség van egy eurázsiai szemszögre is. A jegybank elnöke szerint a geopolitikának a rend, az egyensúly irányába kell tartania.

Matolcsy György szerint az új, fenntartható gazdasági és világrend egyik kulcsa a pénz. 25 évente új pénzügyi rendszer jön létre. A legutóbbi ilyen váltás 1996-ban volt, amikor megjelent az internet.

"A központi bank digitális pénze (Central Bank Digital Currency – CBDC) lehet a következő nagy dobás, a következő globális pénzügyi rendszert megalkotó keret."

Az nyer ebben az évtizedben, aki megérti az idő mintázatait - mondta a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

"Ezt az évtizedet annak az elején lehetett volna megnyerni. Ahogy az előző évtizedet úgy nyertük meg, hogy a tíz év reformjainak 85 százalékát az évtized első három évében hajtottuk végre. Létrejöttek azok a szerkezetek, például az adórendszer, amelyek a többi sikert hozták."

Most azonban ez elmaradt. Vannak mentségek, hiszen túl kellett élni a koronavírus-járványt, most pedig az infláció első csapásait – tette hozzá Matolcsy György.

"Kis, 2-3 éves miniválságok jöhetnek.

Azt javasoljuk, hogy álljunk az évtized élére. Ne szenvedjük az évtized átmeneteit, hanem mi gyorsítsuk ezeket föl. Az energiaátmenetre nyilvánvalóan azonnali és jó választ kell adnunk."

A fosszilis erőforrások halottak, a napenergia lesz meghatározó – hangsúlyozta a jegybank elnöke. Szerinte az energiaátmenet felgyorsítása nélkül Magyarország nem lehet nyertes. A másik ilyen a fenntarthatóság, a zöld gondolat. A jegybank a pénzügyi rendszerben ennek az élére állt. Továbbá a tudás élére is kell állni, mert aki nem a tudásra építi az egyensúlyi növekedés új képletét, az nem lehet fenntartható, mert az összes többi kimerült.

Matolcsy György a bírálat, a kritika fontosságát is hangsúlyozta.

"Nagyon fontos az időkezelés. Három év elveszett a strukturális reformok szempontjából Magyarországon, de nem veszett el az évtized. Mindig van kiút, most legutóbb a gazdasági bizottságban is próbáltam emellett érvelni" – jegyezte meg.

A könyv szerzője arról is beszélt, hogy

Magyarország ma csapdában van,

mert az eddigi geopolitikai stratégiája azon alapult, hogy minden nagyhatalmat érdekeltté kell tenni Magyarország felemelkedésében. Úgy tűnik azonban, hogy a világrendszer ismét megkettőződik.

A helyzet megoldását George Friedmann egy gondolatát idézve vázolta: nagyon erős gazdaságot kell építeni politikai, hatalmi, diplomáciai erő nélkül.

"Nem arra kell az energiádat felhasználni, hogy világpolitikai tényező legyél. Ez Szingapúr, az Emirátusok és Izrael stratégiája" – fejtette ki. Van európai példa is, Svájc, Ausztria, Dánia – mondta Matolcsy György.

Úgy látja, vissza kell térni az egyensúlyi növekedéshez, amely nem engedi meg például, hogy a magyar élelmiszeripar az Európai Unióban Bulgária után a legrosszabb termelékenységi szintet hozza.

(A nyitókép illusztráció.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Szerdán, azaz május elsején tartja kamatdöntő ülését az amerikai Fed, amelyet este 8 órakor ismerünk meg, és amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: kulcsfontosságú az, hogy milyen üzeneteket fogalmaz meg a jegybank, amelyek világszerte komoly kilengéseket okozhatnak. A dollár kedd délután óta határozottan erősödött az euróval szemben, de ez egyelőre nem viselte meg a forintot. Sőt, szerda reggel meglódult az illikvid kereskedés mellett, és a jelek szerint készül letörni egy fontos technikai szintet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×