INFORÁDIÓ
2022. szeptember 28. szerda
Vencel

készpénz

tranzakció

felmérés

bankkártya

Tavaly már minden magyar felnőtt legalább egyszer fizetett bankkártyával

Tavaly már minden magyar felnőtt legalább egyszer fizetett bankkártyával

Infostart

A Mastercard felmérése alapján az elfogadóhelyek száma emelkedik, vagyis már a piaci szereplők is egyre inkább érdekeltek a kártyás fizetésekben.

A Mastercard dolgozói megvizsgálták hazánk Digitális Fizetési Indexét, ami infrastruktúrára, tudásra és használatra alapozva méri a piac fejlettségét a digitális fizetések terén – írja a pénzcentrum.hu

Ennek célja, hogy iránytűként szolgáljon az elektronikus fizetési piacon, és képet adjon a digitalizáció mértékéről Magyarországon. A kutatásban idén Magyarország mellett Ausztria, Bulgária, Horvátország, Görögország, Románia és Szerbia is részt vett.

Tavaly a magyarországi Digitális Fizetési Index 58 pontot ért el a 100-ból. Ez így tevődött össze a különböző kategóriákból:

  • infrastruktúra – 73
  • tudás – 51
  • használat – 49

Az infrastruktúra kategória 2020-hoz képest kilenc ponttal többet ért el az olyan fejlesztések miatt, mint például a tavaly óta érvényben lévő rendelet. Eszerint minden online kasszával rendelkező vállalkozás köteles valamilyen elektronikus fizetési lehetőséget biztosítani a vásárlói számára.

A tudás pontszáma nem változott, vagyis a digitális fizetési megoldások használatához való hozzáállás és az ahhoz szükséges készségek 2020 óta nem fejlődtek érdemben a magyar lakosság körében. Az index rámutatott: minél kényelmesebbnek tartanak egy fizetési módot a fogyasztók, annál biztonságosabbnak ítélik azt.

A használat alappillér 2020-hoz képest 2021-re 11 ponttal növekedett. Ez elsősorban a digitális fizetési infrastruktúra fejlődésének köszönhető, de a felhasználók fizetési ismereteinek bővítése által ez még javulhat. Bár az új fizetési megoldások már elérhetők, a készpénznek még mindig fontos szerepe van Magyarországon. Viszont

2021-ben először fordult elő, hogy a fogyasztók többet használták kártyáikat digitális fizetésre, mint készpénzfelvételre.

Az összesített átlagot tekintve minden magyarországi felnőtt legalább egy kártyás tranzakciót végrehajtott fizetési kártyájával az év során. Tavaly év végére az interneten használt kártyák 69 százalékának adatait tárolták online módon, ami nyolc százalékos emelkedés egy év alatt.

Magyarország 58 pontos eredménye meghaladta az 56 pontos régiós átlagot a vizsgált országok tekintetében. A pontszámok 61 és 45 között mozogtak, a legjobb eredmény Horvátország, a legalacsonyabb összesített pontszám pedig Szerbia neve mellé került.

Nyitókép: Pexels.com
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018