eur:
390.96
usd:
366.87
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Ebrahim Raiszi, a megválasztott iráni elnök első sajtótájékoztatójára érkezik Teheránban 2021. június 21-én. Raiszi bejelentette, hogy kormánya folytatni fogja az iráni atomalku felélesztését célzó többhatalmi egyeztetést.
Nyitókép: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Csúfosan felsülhetnek a nyugati szankciók Teheránnal szemben

Irán aláírta a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) állandó tagjává válásáról szóló kötelezettségvállalási nyilatkozatot. Teherán keleti nyitással igyekszik leküzdeni az amerikai szankciók miatt tapasztalható gazdasági elszigeteltséget.

„Az SCO teljes jogú tagságáról szóló dokumentum aláírásával Irán most a különböző gazdasági, kereskedelmi, tranzit- és energetikai együttműködés új szakaszába lépett – írta Hoszein Amirabdollahian az Instagram-oldalán.

A Kína és Oroszország által gründolt, gyorsan bővülő közép-ázsiai biztonsági szervezet már tavaly jóváhagyta Irán csatlakozási kérelmét. Az elmúlt évben Teherán vezetői azon dolgoztak az SCO tagállamaival, hogy segítsenek kialakítani egy olyan mechanizmust, amellyel elháríthatja a Nyugat által vitatott atomfegyver-programja miatt bevezetett szankciókat – olvasható a Portfolión.

„Irán mostantól részt vehet a találkozókon, bár a teljes jogú tagság elérése valószínűleg még eltart egy ideig” – nyilatkozta Grigorij Logvinov, a szervezet főtitkárhelyettese az orosz állami televíziónak.

Irán újdonsült tagsága az SCO-ban komoly gondokat jelenthet a közeljövőben az iráni atomalku felélesztésére tett, immáron 16 hónapja tartó nyugati kísérletekre. A tárgyalások szeptemberben a NAÜ és Irán közötti vita miatt holtpontra jutottak.

Ha pedig az SCO gazdasági előnyei segítik Teheránt az országban dúló gazdasági visszaesés és infláció megfékezésében, érdekeltségét veszítheti az iszlám köztársaság abban, hogy a szankciók feloldásáért cserébe korlátozza saját atomprogramját – jegyzi meg a gazdasági portál

Abban az esetben, ha ez a forgatókönyv valósul meg, az azt jelenti, hogy a Donald Trump által 2018-ban visszaállított nyugati szankciók végleges vereséget szenvedhetnek Iránnal szemben:

Teherán úgy lábalhat ki a gazdasági visszaesésből, hogy az EZ nem fér hozzá az iráni kőolajhoz, és az Egyesült Államok nem tudja megfékezni tárgyalásos úton az atomprogramot.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×