eur:
394.9
usd:
371.59
bux:
66333.13
2024. április 16. kedd Csongor
A Porsche német autógyártó emblémája az egyik autón a cég stuttgarti üzemében 2019. február 19-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

A Porsche lehet évtizedek óta a legnagyobb tőzsdei bevezetés Európában

A Volkswagen AG német autóipari konszern megerősítette szándékát, hogy tőzsdére kívánja vinni a luxussportautó-gyártó Porsche AG részvényeit. A The Wall Street Journal által idézett elemzői becslések szerint a Porsche akár 85 milliárd euró értéken kerülhet tőzsdére, ami a legnagyobb elsődleges kibocsátás (Initial Public Offering -IPO) lenne Európában az Enel olasz energiavállalat 1999. évi bevezetése óta.

A tőzsdei bevezetés előkészítéseként a Porsche részvényeinek 50 százalékát törzsrészvényekre és 50 százalékát szavazati joggal nem rendelkező elsőbbségi részvényekre osztották.

A VW a Porsche részvényeit a frankfurti tőzsdére kívánja bevezetni és a társaság elsőbbségi részvényeinek 25 százalékát magánbefektetőknek kívánja felajánlani a szeptember végére vagy október elejére tervezett nyilvános ajánlattétel keretében.

A VW-ben többségi részesedéssel rendelkező Porsche alapító család a tervek szerint 25 százalék plusz egy Porsche-törzsrészvényt vásárol a tőzsdén jegyzett Porsche Automobil Holding SE családi befektetési alapjukon keresztül.

A VW sikeres IPO esetén a bevétel 49 százalékát különleges osztalék formájában kívánja szétosztani részvényesei között. A pénzt valószínűleg 2023 elején fizetnék ki - közölte a vállalat.

A német járműgyártó jelezte, hogy egyeztetést kezdett az egyéni befektetőkkel, hogy felmérje a kereslet szintjét, és meghatározza a részvények árát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Az elmúlt években többször is felmerült már, hogy Tajvant egy elsöprő kínai invázió fenyegeti, ennek pedig már a lehetséges időpontjai is felmerültek. Számos írás foglalkozott azzal, hogy katonai szempontból milyen lehetőségek vannak, azonban sokkal kevesebb vette górcső alá, hogy a társadalomra milyen hatást gyakorolna egy esetleges háború. A The Diplomat elemzése most az ukrajnai háborút példának véve elemezte a lehetséges forgatókönyveket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×