eur:
389
usd:
362.16
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály
Az RWE német energetikai konszern földgáztározója a csehországi Haje u Pribrami környékén 2022. augusztus 15-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Nem áll rosszul Európa gázfeltöltöttsége

Magyarország 62 százaléka csak látszólag gyenge, mivel nagyon sok gázt tudunk tárolni, ezzel is hosszú ideig kihúznánk.

Az uniós gáztározók töltöttsége augusztus végén 80,17 százalékon állt, ami azt jelenti, a tervezett novembernél több mint 2 hónappal sikerült átlépni a biztonságot jelentő 80 százalékos határt - írja a G7 gazdasági szakportál.

A tárolók töltése alapból korábban kezdődött, mint szokott, és annak ellenére kifejezetten gyors, hogy Oroszországból a várt gázimportnak csak töredéke érkezik a kontinensre - derül ki az összeállításból.

Jelenleg naponta 300-400 millió köbméter gázt tárolnak be az unióban, ez az orosz gázt is számításba véve sem szokott kevés lenni.

A tartalékok nagy mértékére több magyarázat is van:

  1. több irányú a behozatal
  2. csökken a felhasználás
  3. drágább a gáz, általános spórolás van

A 80 százalék ugyanakkor csak egy átlag, Portugália például 100 százalékon áll, de közel így Lengyelország is, a magyarországi 62 százalék ezzel szemben európai viszonylatban kifejezetten alacsonynak számít, de itthon a teljes fogyasztáshoz képest nagyon nagy a tárolói kapacitás; a mostani töltöttség már durván 4 milliárd köbméternyi tartalékot jelent, ami a teljes éves igényünk 40 százaléka, a lakossági fogyasztást pedig már több mint egy évig fedezné.

Az európai energiahelyzetről is beszélt Pletser Tamás az InfoRádió Aréna című műsorában:

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×