eur:
390.43
usd:
363.93
bux:
68383.81
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) neve a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) korábbi székházán Budapesten 2013. október 1-jén. Szeptember 16-án Országgyűlés elfogadta az MNB-ről szóló törvényt, amely összevonja a jegybankot és a PSZÁF-ot, ez utóbbi megszüntetésével.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Itt a döntés: megemelte az alapkamatot a monetáris tanács

Az történt, amire az elemzők számítottak.

Újabb 100 bázisponttal 11,75 százalékra emelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A döntés értelmében a kamatfolyosó két széle is ugyanennyivel kerül feljebb.

Ez megfelelt az elemzői várakozásoknak, amelyek arról is szólnak, hogy a csütörtöki aukción az egyhetes betéti rátát is ennyivel emelik majd.

Júliusi kamatdöntő ülésén a monetáris tanács 100 bázisponttal 10,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot és a kamatfolyosó két szélét, az egyhetes betét következő akcióján pedig annak a kamatát is, amelyet azóta is ezen a szinten tart.

Kedden délután Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke online háttérbeszélgetésen fog beszélni a kamatdöntés hátteréről és a monetáris politika aktuális kérdéseiről.

A Portfolio megjegyzi: az elmúlt hetekben a forint megint 400 fölé gyengült, sőt a múlt héten történelmi mélypontját is megközelítette az euróval szemben, vagyis a piaci mozgások szempontjából továbbra sem lehet nyugodt az MNB.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Számos konfliktus zajlik jelenleg a világban, amelynek egyelőre nem látszik a megoldása. A nyílt fegyveres összecsapások a világ nagy részének többnyire nem áll érdekében, ezért ilyenkor viszonylag hamar felbukkannak azok a szereplők, akik megpróbálnak közvetíteni a szemben álló felek között. A 21. században egyre gyakrabban merül fel a hasonló ügyeknél a Perzsa-öböl apró olajmonarchiája, Katar neve. Emögött pedig hosszas építkezés, de komoly stratégiai célok is felmerülnek. Elemzésünkben annak járunk utána, hogy pontosan mi motiválja Dohát a békés rendezések elősegítésében és mit nyerhet ezzel pontosan az ország.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×