eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Üres autósávok Magyarország irányába a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhelyen 2020. március 15-én. Ukrajna lezárta határait minden külföldi előtt március 15. és 29. között, az új típusú koronavírus-járvány terjedése elleni védekezésül.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Átépítik a lestrapált záhonyi határátkelőt

A 4-es főút végpontját képező határátkelő újragondolását az indokolja, hogy a határátkelőhely infrastruktúrája a megnövekedett forgalom miatt erősen amortizálódott, a határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő határrendészeti és pénzügyőri állomány munkakörülményei romlottak.

A fejlesztés fő célja a határátkelőhely áteresztőképességének növelése, valamint a külső és belső utasforgalmi és szolgálati terek fejlesztése. Ugyanakkor az utaskiszolgálás színvonalának emelése is kiemelt feladat, akárcsak a terület és a helyiségstruktúra újragondolása a XXI. századi funkcionális igényekhez illeszkedve – idézi a magyarepitok.hu az ide vonatkozó európai közbeszerzési értesítőt.

A projekt tartalmazza a határátkelőhely épületeinek és létesítményeinek megújítását, átépítését, valamint az átkelőhelyi környezet (gyalogos és gépjármű közlekedési felületek) rendezését. Az ezekhez szorosan kapcsolódó infrastruktúrát is fejlesztik: többek közt az energiaellátó rendszerek, a térvilágítás és az utastájékoztatás is megújul.

A tervezendő magasépítési létesítmények nettó alapterülete 6000 négyzetméterre rúg. A kiírás szerint többek közt az alábbi feladatok is a munka részét képezik:

  • a tervek hatósági engedélyeztetése,
  • a hatósági, szakhatósági és egyéb (pl.: közműszolgáltatók) egyeztetések,
  • állapotfelmérések, funkcionális felmérések.

Az átkelőhelyi területeken az ingatlanállomány racionalizálása a cél. A funkciók átrendezésénél fontos szempont, hogy a személy- és teherforgalom számára értékes területek legyenek fölszabadíthatók az átbocsátóképesség – vagyis az átkelő kapacitásának – növeléséért. A bontási terveknél a bontási hulladék magas szintű újrahasznosítása az elvárás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×