INFORÁDIÓ
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert

zöld

vállalat

energia

Igazi divat már a cég zöldítése

Igazi divat már a cég zöldítése

Infostart / MTI

Az elmúlt 3 évben a vállalatok majdnem fele végrehajtott energiamegtakarításra irányuló beruházást.

A hazai cégek 39 százaléka hajtott végre energiamegtakarításra irányuló fejlesztést az utóbbi 3 évben - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. az MTI-vel.

A GKI 2022 májusában 964 vállalkozásnál mérte fel az energiamegtakarító beruházásokat, és az ezzel elért megtakarítást. Legkevésbé a 11 fő alatti cégek, leginkább pedig a 250 fő felett foglalkoztató vállalkozások végeztek ilyen típusú fejlesztést. A beruházások átlagosan 12 százalékkal csökkentették a cégek energiaköltségeit.

Legnagyobb megtakarítás (14 százalék) a 151-250 fő között foglalkoztató cégeknél, legalacsonyabb (6 százalék) pedig a 250 fő felett foglalkoztatóknál jelentkezett, ágazatok között nem volt érdemi különbség.

A kutatás rámutatott arra, hogy korábban nem volt kifejezett cél az energiamegtakarítás, inkább csak a termelő beruházások járulékos előnye volt a csökkenő energiafelhasználás, ugyanakkor az elszabaduló energiaárak miatt, illetve az energia függetlenség érdekében szükségük lenne a vállalkozásoknak olyan célzott forrásokra, amellyel erőteljesebben mérsékelhető az energiafelhasználás, és növelhető lenne a saját célú energiatermelés.

Mindez jelentősen javítaná a hazai vállalkozások versenyképességét is, miközben csökkentené a függést a külső energiaforrásoktól - írja a GKI közleményében.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018